Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sofija Ječina: Moje oko Srbija

„Dani ruske kulture“ će biti organizovani u beogradskoj Galeriji 73, u periodu od 25. marta – 6. aprila 2021. godine.


 


Manifestaciaja će biti otvorena izložbom  koja nosi naziv “Moje oko-Srbija”,  akademske slikarke Sofije Ječine.

Sofija Ječina, umetnica iz Rusije, predstavlja se  beogradskoj publici postavkom koju čini tridesetak radova manjeg i srednjeg formata rađenih tehnikom ulje na platnu,  čiji su glavni motivi prirodne lepote Srbije.

Izložba simboličkog naziva „Moje oko - Srbija“ prikazuje njenu simpatiju i ljubav prema ovoj zemlji koja je njena druga domovina.  

Po rečima, Nikole Šuice, istoričara umetnosti i autora teksta za katalog, izbor motiva na slikama Sofije Ječine pronađen je na raznim nadmorskim visinama u Srbiji poprima proporcije, ritam i bojena iznenađenja. Prednost rukopisa stanuje u sudaru s mentalitetom i običajima,  i saopštava nam razložnost umetnikovog opažanja. „SJ niže svoje skice malenog formata  za sve pravce i kasnije slike većih dimenzija, datim od početka u robustnim potezima, kroz grafizme gde su boje iznenađujuće nestvarnih zvonkosti gradivni sastojci. Snaga isijavajućeg poteza boje preliva se ili odaje graničnu postojanost realno viđenog mesta i otvorene situacije. Nastaje prastara potreba, da se izrazi mesto ljudskog bića s obzirom na svet zagrljen svešću. Okolnosti čine da intimno posmatranje postaje istinska stvarnost i ujedno zanosna vizija: Srbija kroz koju se putuje prenosi se u niz intuicija vezanih za vidljivu preglednost, čak neporecivo likovno određeno, ali uvezano bojeno poimanje nečega drukčijeg.  Taj predstavljeni likovni 'drugi svet' SJ je zadovoljenje pozitivnog boravka na planeti Zemlji, regionalno dato u snazi koju slikanje s jedne, i njeno pisanje u kratkim celinama s druge strane treba da  objedini.“

U okviru trajanja manifestacije Dani ruske kulture biće premijerno prikazan film   “U potrazi za mestom”,  delo veterana srpskog dokumentarnog filma, autora i producenta, Miroslava-Bate Petrovića. Film predstavlja portret Sofije Ječine kao ličnosti i umetnice, njenog shvatanja života i umetnosti, njenog umetničkog senzibiliteta, sa velikim izborom njenih slika, i uz  sasvim malo biografskih podataka, koji su u drugom planu.

Manifestaciju “Dani ruske kulture u Galeriji 73” podržala je Ambasada Ruske Federacije u Republici Srbiji, Ruski dom, Fond jedinstva pravoslavnih naroda i Gradska opština Čukarica.

Sofija Ječina


Sofija Ječina je rođena 1990. godine u naselju Gorjačie Ključi na Igurupu, najvećem Kurilskom ostrvu, SSSR. 2010 Sofija je postala član omladinskog udruženja Saveza umetnika Rusije. Njena prva samostalna  izložba je bila  2010. godine u Kursku, Rusija. 2012. godine Sofija je postala član Udruženja umetnika Rusije, a takođe i član i Međunarodne asocijacije umetnika Uneska. Te iste godine je završila studije na Kurskom državnom univerzitetu sa zvanjem magistra umetnosti. Od 2013 do 2016 Sofija je rukovodila Omladinskim udruženjem Saveza umetnika Rusije za Kursku oblast (g. Kursk, Rusija). Za to vreme je bilo organizovano oko 30 raznih izložbi, festivala, dobrotvornih akcija i jedna međunarodna likovna kolonija “Kursk - prestonica oblasti slavuja”, 2014. godine, Sofija je dobila stipendiju za grad Špajer (Nemačka) i na taj način započela svoju karijeru u Zapadnoj Evropi. Od tog vremena je imala još nekoliko samostalnih izložbi (Galerija Trajber, Beč 2015. godine), (Rathaus, Šiferštadt, Nemačka 2017. godine) i grupnom šou u Evropi i Rusiji. Poslenjih 6 godina Sofija sarađuje sa međunarodnim džez festivalima kao vizuelni umetnik (Džez provincija, Rusija; Jazz am Turm, Nemačka i td.), 2015 je osnovala svoju školu savremene umetnosti u gradu Kursku, Rusija. Osnovne izložbe umetnice se održavaju u Nemačkoj, Austriji, Rusiji i Srbiji. Njene slike se nalaze u zvaničnoj kolekciji  Belgorodskog umetničkog muzeja (Rusija), Kurskog umetničkog muzeja (Rusija), Muzeja naivne umetnosti „Ilianum“ (Šid, Srbija), u sastavu privatnih kolekcija u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Finskoj, Srbiji, Kini. Sofijini radovi su takođe uključeni u zvaničnu kolekciju Rajn-Pfalc-Krajs, Nemačka. Sofija aktivno učestvuje u raznim likovnim kolonijama u Rusiji, na Balkanu i u Zapadnoj Evropi. Od 2017. godine živi i radi u Beogradu, gde pronalazi inspiraciju za svoje stvaralaštvo u Srbiji, njenim pejzažima, likovima, kulturi i istoriji.  Od 2017. godine održala je nekoliko samostalnih izložbi u Srbiji:


Izložba će trajati do 06. aprila 2021. g, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.


 



Datum objavljivanja: 22.03.2021.