Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Soba Leonida Šejke

Povodom osamdeset i pet godina od rođenja Leonida Šejke, velikog umetnika i teoretičara umetnosti, Fondacija ,"Plavo“ priređuje mu omaž, izložbom nazvanom "Soba Leonida Šejke“. Izlozba zraje do 15, maja u Galeriji Uroboros, ul. Kralja Milana 13/1 u Beogradu.


 


Autor postavke Vladimir Vasić  opredelio se za 63 dela nastalih u periodu 1954-1969 iz  kojih se može steći  uvid  u stvaralašto umetnika, a novim čitanjem i sagledavanjem  prepoznati njegov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko estetskom  utemeljenošću.


Za ovu priliku su slike, objekti  i crteži pozajmljeni iz privatnih kolekcija, a većina dela će biti ponovo pred publik om nakon  više od četiri decenije. Fondacija  Plavo, koju čine kreativni i organizacioni tim nekadašnje  Galerije Hexalab, u vreme  trajanja izložbe priprema i  predavanje za studente o  značaju dela ovog avangardnog umetnika. Cela postavka biće zabeležena i dokumentovana kratkim desetominutnim flmom. Izložbu prati  katalog sa tekstovima Miodraga B. Protića i Branka  Kukića i reprodukcijama svih  eksponata.


 


Leonid Šejka je rođen 24. aprila, 1932. godine u Beogradu. Zavrsio je Rusku osnovnu školu, četiri razreda gimnazije i  srednje tehničke škole (odsek  arhitektura) 1949. a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. godine. Slikarstvom se bavio od 1950. godine. Bio je jedan  od osnivača i teoretičara  grupe Baltazar i uz Mira Glavurtića, Olju Ivanjicki i Vladana Radovanovića osnivač  je pokreta MEDIALA 1957. god. Od 1961. bio je član ULUS-a.  Prvi put grupno je izlagao 1953. godine, a prvu  samostalnu izložbu priredio  je u beogradskoj Galeriji  Grafički kolektiv, 1958. godine. Bavio se teorijom  umetnosti, a za studiju "Traktat o slikarstvu" dobio  je Nolitovu nagradu. Spada u  red najznačajnijih umetnika  druge polovine XX veka kod  nas. Preminuo je 1970. i sahranjen je u Beogradu.


 



 


Datum objavljivanja: 03.05.2017.