Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Snežana Vujović Nikolić: Osvit

Samostalna izložba Snežane Vujović Nikolić pod nazivom “Osvit” u ponedeljak, 21. maja 2018., u 19 časova, u Kući kralja Petra Prvog, ustanove kulture GO Savski venac.


 


Na Dan slovenske pismenosti, kada se sećamo misije solunske braće Ćirila i Metodija, koja je promenila sve, kroz izložbu slika Osvit Snežane Vujović Nikolić pokazaćemo kako reč postaje slika, kako slika progovara, kako se slika slovo(m) i kako je ćirilčno pismo u modernom likovnom izrazu zadobilo novo postojanje, sasvim različito od prvobitne svoje uloge, ali koje zajedno sa književnim izrazom čini neprekidnu tradiciju naše kulture od srednjeg veka do savremenog trenutka.



O retorici slike, njenoj rečitosti i pismenosti, o složenim odnosima rivalstva i saučesništva likovnog i književnog, o začecima slovenske pismenosti i njenim likovnim oživljavanjima govoriće prof. dr. Jelena Erdeljan, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, katedra za istoriju umetnosti, dr. Violeta Jelačić Srbulj, profesr retorike u Filološkoj gimnaziji u Beogradu, asistent Filološkog fakulteta u Beogradu, katedra za srpski jezik i autorka.



Izvod iz teksta za katalog autora Jelene Erdeljan



Slike od slova



Razlučiti sliku od slova nemoguće je od davnina. U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Logos ovaploćeni slika je (eikon) i otelovljenje Božanske Premudrosti. Sjedinjavanje čoveka, kao slike načinjene po obličju Božijem, i Logosa (slova) mistično je i eshatološko. Kroz arhetipske primere i slike Mojsija ili svetog Jovana Bogoslova koji je, pojevši svitak, bio iniciran u svoju viziju na Patmosu, Reč i Slovo su od davnina znak, zastava i znamenje prisustva i delovanja božanskog među ljudima – od Tota i hijeroglifa, preko Prometeja, do kriptograma koji je jednovremeno i slika evharistijske žrtve, IXΘYΣ.



Slike od slova Snežane Vujović Nikolić pred nama otvaraju polja jedinstvenih, upečatljivih, duboko inspirativnih i živih vizuelnih predstava koje, sasvim jasno, imaju želju da sa nama komuniciraju na više suptilnih i složenih nivoa. One nas obuzimaju i uvode, iniciraju, u svet u kojem su slova i slike, verbalno i vizuelno, jedno i nerazlučivo, a opet dva radikalno različita medija.







Snežana Vujović Nikolić (1959, Zemun) Živi i radi u Beogradu. Osnovne i postdiplomske studije završila na FLU u Beogradu Član je ULUS-a. Izlaže od 1985. godine samostalno i na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Slike Snežane Vujović Nikolić nalaze se u privatnim i korporativnim kolekcijama u Beogradu, Torontu, San Dijegu, Fort Loderdejlu-Florida, Palo Alto-Kalifornija, Braziliji, Majamiju, Parizu, Gracu, Klagenfurtu.


 




 U vreme Ćirila I Metodija biti pismen značilo je biti sloboda


 


 



Datum objavljivanja: 15.05.2018.