Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Snežana Ristić: U prolazu

Mali likovni salon, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, utorak, 8. mart 2022. 19:00 samostalna izložba fotografskih radova autorke Snežane Ristić pod nazivom, "U prolazu". Izložba traje do 18. marta, 2022. godine.

 



 


Izložba fotografija "U prolazu" beogradske autorke Snežane Ristić predstavlja četvrti desetogodišnji ciklus istraživačko-fotografskog projekta, koji je svojevrsni dokument odrastanja njene Senje Vild, ali i protekle tri decenije.

Reč je o fotografijama koje, prema navodima autorke, govore o odrastanju i sazrevanju, o odlascima, starenju i smrti; o prolaznosti i kvarljivosti tela, o nesigurnosti postojanja i krhkosti naših bića. To su i fotografije o radosti, ljubavi i bliskosti, koliko i o udaljavanju, zaboravu i nespretnoj komunikaciji.

Snežana Ristić je taj projekat započela pre 30 godina, po rođenju ćerke, a predstavljala ga je svakih desetak godina, počev od izložbe “30 muškaraca i beba” u Umetničkoj galeriji “Stara kapetanija” u Zemunu (1991), reko “(Nije) na mojoj strani” u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (2002) do izložbe “Rasutost” (2011), takođe u Artgetu KCB-a (2011).

“Kada sam pre tridesetak godina zamislila da beba Senju snimim sa trideset muškaraca i da sve to ponavljam svakih desetak godina sve je izgledalo lako i zabavno.

Pokazalo se da nije uvek bilo lako, a umelo je da bude zabavno. Za ove tri decenije beba je odrasla, a muškarci, tada otprilike u njenim sadašnjim godinama, danas su na različitim krajevima sveta, u nekim sasvim novim životima, sa sudbinama koje se u mnogome razlikuju od onih koje su sanjali. Nekih više nema.

"Sve je u promenama”, navela je Snežana Ristić povodom projekta “U prolazu” (ili Sve je lako kad si mlad). “Mislili smo da će sve biti kako smo zamislili. A nije. Još se nadamo se da će nas vreme poštedeti. A neće. Četvrta serija nije dovršena. A biće”, dodala je dugogodišnja urednica redakcije za kulturu Radio Beograda 2, arhitekta po obrazovanju.



Snežana Ristić izlaže od sredine 80-ih, a među njenim samostalnim izložbama su i: Alive, galerija Bartselona, Beograd, 2015; Kuća Zloković, galerija Eurocentar (BINA), Beograd, 2010; Galerija Sv. Donat, Piran, Slovenija, 2004; Venecija lično, Srećna galerija SKC, Beograd, 1994; Fotografije arhitekture, Galerija grafičkog kolektiva, Beograd, 1991; Galerija Dežmanov prolaz, Zagreb, 1991; Fotografije (sa grupom FIA), galerija Canon, Amsterdam, Holandija, 1991; Arhitektura, Galerija Grafičkog kolektiva, Beograd, 1986; Prazni prostori, galerija Miško Kranjec, Murska Sobota, Slovenija, 1984.



Datum objavljivanja: 08.03.2022.