Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Snežana Petrović: Sa druge strane

U toku je virtuelna izložba Snežane Petrović, “Sa druge strane”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/


 


Ikonografski i idejno blizak poetici metafizičkog slikarstva i iskustvima nadrealizma, stvaralački rukopis Snežane Petrović, u svom prepoznatljivom autorskom konceptu, prisutan je i zapažen tokom prethodne dve decenije na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni, što potvrđuju relevantna priznanja i recenzije kritičara – Sava Stepanov, Vesna Todorović, Ana Milošević, Kunio Motoe... Nadovezujući se na prethodna dva ciklusa „Improvizarijum“ i „Mali kabinet misterije“, radovi iz celine „Sa druge strane” započeti su kroki crtežima kroz formu likovnog dnevnika koji je autorka vodila tokom kovid karantina 2020. godine sa tematikom aktuelne globalne situacije. Iz ove premise razvila se serija grafika, crteža, a značajan segment predstavljaju slike/objekti za čiju realizaciju je umetnica koristila vrata starih poštanskih sandučića ili postojeće grafičke matrice. Rekontekstualizacijom odabranih formi/materijala u svojevrsnom ready-made postupku, autorka inicira niz pitanja i refleksija: Šta se nalazi unutar svakog od nas? Šta se nalazi iza „zatvorenih vrata“? Šta se nalazi iza ovog životnog puta? Čovek kao homo spectator i njegovo nesvesno, kroz alegorijske, onirične i skoro bajkovite projekcije stvarnosti, predstavlja polazište u stvaralačkom preispitivanju psihološkog aspekta isprogramirane svakodnevnice, sve više oblikovane atmosferom emocionalne praznine, apatije i dehumanizujućih procesa.




Snežana Petrović (1977. Novi Sad), diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine na odseku Grafika gde je i magistrirala 2008. godine. Doktorirala 2015. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Radi na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu kao docent na Katedri za grafiku. Njen stvaralački rad obuhvata medij grafike, slikarstva, crteža i objekata. Do sada je učestvovala na preko 190 grupnih i realizovala 20 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Francuska, Italija, Nemačka, Belgija, Austrija, Češka, Engleska, Španija, Portugalija, Rusija, SAD, Kanada, Indija, Malezija, Kina, Japan). Dobitnica je desetak nagrada i priznanja za svoj celokupni umetnički rad, od kojih se izdvajaju nagrade na 6. Tokijskom međunarodnom trijenalu male grafike 2018. godine u Japanu i 10. Međunarodnom bijenalu grafike „Premio Acqui 2011“ u Italiji. Njeni radovi nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama kao i u nacionalnim galerijama i muzejima širom sveta.


 



 


Datum objavljivanja: 05.01.2022.