Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Snežana Arnautović Stjepanović: Snežana i sedam smrtnih grehova

Projekat Snežana i sedam smrtnih grehova predstavlja sedmodnevni ciklus performansa koji će umetnica Snežana Arnautović Stjepanović izvesti sa eminentnim umetnicima iz oblasti vizuelnih i izvođačkih umetnosti.


 


Projekat se izvodi na beogradskom letnjem festivalu BELEF-u, u periodu od 11.07. – 17.07.2017. godine u velikoj sali Studentskog kulturnog centra sa početkom u 19h.


Tokom sedam dana, umetnica će zajedno sa svojim kolegama izvoditi performanse koji se tiču preispitivanja pojavnosti smrtnih grehova i uzajamnog odnosa u umetničkom činu. Svaki greh će biti razmatran ponaosob, tačnije, svaki umetnik će obrađivati po jedan smrtni greh, koji će zajedno sa umetnicom kreirati i izvesti, svako u svojoj oblasti delovanja.


Projekat je usmeren na preispitivanje društvenih vrednosti kroz istraživanje i proces koji je svojstven umetnosti performans arta, koji se ostvaruje komunikacijom sa umetnicima koji su započeli njegovu praksu u Srbiji i sa umetnicima mlađe generacije koji neguju performans u različitim formama. Umetnici koji učestvuju u projektu su umetnici koji su uticali na razvoj i utrmeljenje  preformansa u Srbiji, kao što su: Vladan Radovanović (višemedijski umetnik), Era Milivojević (performans), Nela Antonović (osnivač teatra Mimart) kao i umetnici koji se različitim performans praksama  aktivno bave u svom stvaralaštvu: Valentina Savić (vizuelna umetnica - vajarstvo, keramika), Nemanja Popović (performans), Isidora Fićović (višemedijska umetnica), Ivica Stjepanović (muzika - performans). Odabir umetnika na ovom projektu nastao je na osnovu dugogodišnje saradnje u oblasti vizuelnih i izvođačkih umetnosti, kao i međusobnih uticaja i različitih umetničkih delovanja.


GNEV

11.07.2017. u 19h

Izvođači: Vladan Radovanović i Snežana Arnautović

Velika sala SKC-a


GORDOST

12.07.2017. u 19h

Izvođači: Era Milivojević i Snežana Arnautović

Velika sala SKC-a


POHLEPA

13.07.2017. u 19h

Izvođači: Nela Antonović i Snežana Arnautović

Velika sala SKC-a



PROŽDRLJIVOST

14.07.2017. u 19h

Izvođači: Valentina Savić i Snežana Arnautović

Velika sala SKC-a



BLUD

15.07.2017. u 19h

Izvođači: Ivica Stjepanović i Snežana Arnautović

Velika sala SKC-a



ZAVIST

16.07.2017. u 19h

Izvođači: Isidora Fićović i Snežana Arnautović

Velika sala SKC-a



LENJOST

17.07.2017. u 19h

Izvođači: Nemanja Popović i Snežana Arnautović

Velika sala SKC-a


Snežana Arnautović Stjepanović je rođena 1979. godine u Šapcu. Diplomirala je 2002. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstva u klasi akademika Dušana Otaševića. Magistrirala je 2007. godine na Interdisciplinarnim magistarskim studijama u Beogradu, na odseku za Scenski dizajn. Doktorsku tezu je odbranila 2010. godine na Interdisciplinarnim doktorskim studijama u Beogradu, na odseku za Scenski dizajn. Od 2003. do 2006. godine radi kao saradnik na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Od 2012. godine radi kao Docent na Fakultetu za inženjerski menadžment u Beogradu na katedri za Kreativne industrije. Od 2014. radi kao Vanredni profesor na Institutu za umetničku igru. Član je ULUS–a od 2003. godine. Učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama, u likovnim kolonijama i radionicama u zemlji i inostranstvu. Do sada je realizovala dvadeset samostalnih projekata. Neki od njenih samostalnih projekata su: Izložba slika “Unutrašnji ritmovi“, galerija opštine Vračar 2016. godine, performans „Lucid dream/Kontuzija gratis“, izveden 2015. godine u Skc-u u Beogradu, performans „Transpozicija“, izveden 2013. godine na Akademiji umetnosti u Beogradu, performans „Unutar Praslike“, izveden 2011. godine na kalemegdanskoj tvrđavi u Beogradu, performans „Zapisi neizgovorenog“, izveden 2009. godine u Centru za kulturu Grocka; performans „Prostori bola“, izveden na 48. Oktobarskom salonu u Beogradu 2007. godine; performans „Otvaranje“ izveden sa Erom Milivojevićem i Ivicom Stjepanovićem u Muzeju Macura u Novim Banovcima 2007. godine; performans „Kompozicija za plavo“, izveden sa Ivicom Stjepanovićem u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda 2007. godine; Magistarski rad „Prostori uživanja i bola“, višemedijska ambijentalna instalacija i performans izvedeni u Turskom kupatilu u Beogradu 2006. godine; performans „Grazie Davide“ izveden u Firenci 2006. godine; izložba slika i performans „JA+MORE=LJUBAV“ izvedeni u Centru za savremenu umetnost Strategie Art u Beogradu 2006. godine; performans, izložba slika i skulptura „Sama sa zaštitom“ izvedeni u Happy Galery SKC u Beogradu 2003. godine. Neke od kolektivnih izložbi na kojima je učestvovala su: 50. Oktobarski salon „Okolnost“ u Muzeju 25. Maj u Beogradu 2009. godine; izložba „Micronarratives“, u Musee d’Art Moderne de Saint-Etienne Metropole u Francuskoj 2008. godine; izložba „Belgrade Beauty“ u galeriji NEW MOMENT u Beogradu 2008. godine; izložba „OUTSIDE BEOGRAD / FIRENCA“ u galeriji savremene umetnosti u Pančevu 2007. godine; „Prolećna izlozba“ u umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu 2004. godine.



Vladan Radovanović je rođen  u Beogradu 1932. godine. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, odsek kompozicija, u klasi prof. Milenka Živkovića. Od 1947. godine, kao multimedijalni umetnik, stvara na polju muzike, vizuelne umetnosti i književnosti. Učestvovao u osnivanju grupe Mediala (1958). Godine 1972. inicira osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda, kojim rukovodi do 1999. Pokreće projekat SINTUM 1993. Radio je u eksperimentalnim studijima u Varšavi (1966), Parizu (1969), Utrehtu (1976) i Budimpešti (1987). Održao preko 20 samostalnih izložbi i performansa (Beograd, Niš, Novi Sad, Zagreb, Amsterdam, Gent), a učestvovao je i na brojnim kolektivnim izložbama vizuelne umjetnosti, poezije i mejl-arta u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji I inostranstvu, među kojima je nagrada SANU-a, iz Fonda „Ivan Tabaković” za izuzetan doprinos razvoju srpske umetnosti. Od 2006. član je Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Od 2001. je profesor po pozivu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa za višemedijsku umetnost. Godine 2005. postao je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, Ohajo, a 2007. počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njegovu umetnost karakterišu najaktuelnije tendencije koje se javljaju i na svetskoj umetničkoj sceni. Napisao je više od 250 teorijskih tekstova o muzici i novim tendencijama u umetnosti. Živi i radi u Beogradu.


Era Milivojević (1944) je jedan od začetnika konceptualnog pristupa umetnosti kod nas. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Stojana Ćelića. Svoju umetničku karijeru započeo je ranih sedamdesetih godina sa umetnicima okupljenim oko Studentskog kulturnog centra. Izlagao je i izvodio performanse kako u Srbiji tako i u svetu. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a njegova dela nalaze se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, kao i u mnogim privatnim kolekcijama. Za razliku od drugih umetnika koji se bave performansom, Milivojević performans naziva sesijom. Sarađivao je sa mnogim umetnicima od kojih se izdvajaju: Marina Abramović, Džoni Racković, Snežanom Arnautović,  Gabrijel Savić Ra... Izdavačka kuća  Geopoetika  je objavila monografiju o radu Milivojevića pod nazivom Art Sessions.


Nela Antonović je magistar tehničkih nauka, samostalni umetnik. Osnivač je Teatra MIMART u okviru koga je autor nekoliko stotina eksperimentalnih performansa interaktivnih umetnosti u kojima često učestvuje kao performer. Autor je mnogih uličnih pozorišnih predstava i ambijentalnih performansa, kao i preko četrdeset predstava. Iskustvo dugogodišnjeg rada istraživanja pokreta Nela Antonović je publikovala u knjigama Mimart godovi, 2000. godine о metodi rada, Fenomenologija pokretom, 2004. godine o fenomenologiji otvorenog procesa i povodom 25 godina rada elektronsku knjigu 25, koja se bavi samokritičnom analizom položaja savremenog umetnika, naročito poslednjih pet godina.


Valentina Savić je vizuelna umetnica koja se keramikom bavi u vidu instalacija, skulptura i site-specific radova. U radovima istražuje odnos tela, prostora i potrošnje. Tematski je fokusirana na izazove racionalizma i ulogu zanatske prakse u umetnosti, uz nužni osvrt na zadati istorijsko-društveni kontekst.

Diplomirala je 1998. na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu i postdiplomske studije završila 2007. godine na istom fakultetu, na odseku za keramičku skulpturu.  Do sada je izlagala u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju u Aranđelovcu, Narodnom muzeju Slovenije, Muzeju keramike Vestervald u Nemačkoj, Muzeju keramike Manises u Španiji, Kulturnim centrima u Srbiji, Hrvatskoj, Grčkoj, Belgiji, Austriji, Argentini i Novom Zelandu, kao i u mnogobrojnim galerijama.

Dobitnik je mnogih nagarada i priznanja za svoj rad. Član je ULUPUDSA i samostalni umetnik od 1999. godine. Učestvovala je na preko 100 kolektivnih izložbi i umetničkih projekata. Živi i radi u Beogradu.



Ivica Stjepanović je rođen 1968. godine u Zrenjaninu (Srbija). Završio je srednju muzičku školu, odsek kontrabas, klasa prof. Josifa Tajtija. Član je udruženja muzičara jazz, zabavne i rock muzike. Radio je kao asistent prof. Džuda Babtista, odsek za jazz, u muzičkoj školi u Hičamu, Velika Britanija 2002/2003. i vodio Jazz workshop sa eminentnim engleskim muzičarima. Komponovao je muziku za filmove: „Srodne duše“, „Mali oglasi“, „Ma, nije on takav“ (u saradnji sa Aleksandrom Ranđelovićem). Komponovao je muziku za pozorište: Balet „Praznik ljubavi“ (Teatar i opera Madlenijanum) „Za sada nigde“ (JDP), „Breht i Ja“, Danica Ristovski (Bitef teatar), Aristofan, „Lizistrata“, FDU. Komponovao je muziku za performanse Snežane Arnautović i učestvovao u njihovom izvođenju: „Prostori uživanja i bola“, (Tursko kupatilo), „Kompozicija za plavo“ (Galerija Atrijum), „Unutar praslike“ (Kalemegdan), „Lucid dream/Kontuzija gratis“ (SKC). Zajedno sa Majom Volk je učestvovao u osnivanju i daljoj realizaciji „Beogradskih fadista“ sa kojima je imao brojne koncerte u Srbiji i inostranstvu. Osnivač je i učesnik bendova Belgrade Sweethearts Trio, The Millionaires i Exentric Fun Club. Član je Merry Gospel Hora. Osnovao je grupu „Mr Edge&Papas Little Helpers“ sa kojom izvodi svoju autorsku muziku.


Isidora Fićović je diplomirala i magistrirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Čedomira Vasića. Član je ULUS-a od 2002. godine. Kroz završene master studije u Austiji na Interfejs kulturama (Interface Cultures, Kunstuniversitӓt Linz) proširila je svoj umetnički rad na interaktivnu umetnost i interdisciplinarno sagledavanje kreativnosti samog rada. Od 2001. godine izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, kao i festivalima u Srbijii, Austriji, Turskoj, Italiji, Americi, Danskoj, Švajcarskoj, Engleskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Japanu itd.


Nemanja Popović (1982.) Diplomirao na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva u klasi akademika Dušana Otaševića (2005). Volontirao u Narodnom muzeju Zrenjanin i stekao muzejsko zvanje kustosa. (2013). Učestvovao je kao kustos na Mikser festival (2007). Trenutno je na edukaciji iz integrativne art psihoterapije. Izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama. Učestvovao je u realizaciji brojnih performansa. 2007. i 2016.  učestvovao je u performansima na Oktobarskom salonu u Beogradu. Performans “Who are we, and what we can become? “izveo je 2014. na konferenciji Performing The World u Njujorku.


 



 


Datum objavljivanja: 06.07.2017.