Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Snaga mita

Institut Servantes organizuje 11. juna, u sredu u 18h u Svečanoj Sali Instituta Servantes multimedijalno predavanje na temu Snaga mita. Staro doba u zapadnoj kulturi i umetnosti. Predavanje će održati poznati profesor i istraživač iz Španije, g-đa Elena Sains Maganja. Biće obezbeđen simultan prevod. Ulaz je slobodan.


 


Još od nastanka sveta čovek je koristio mitove kako bi objasnio svoje prisustvo na svetu, svoju istoriju i verovanja. Oni su služili za stvaranje različitih kultura, kao i za njihovo bogaćenje književnošću i umetnošću. Naime, vekovima su naučnici, umetnici i filozofi koristili simbole i mitološke priče. Cilj ovog predavanja je da pokaže put koji su sledili mitovi u svom tranzitu od Starog doba do danas. Elena Sains Maganja će, na veoma interesantan način uz mnoštvo slika i primera, pokazati poreklo savremenih mitova kao što su Supermen i Merlin Monro. Posebno će se osvrnuti na poreklo mitova, njihovu evoluciju i upotrebu u umetnosti, ali i politici za isticanje moći vladara, kao što je to nekada činio Luj XIV. Gošća iz Španije obradiće mitove o postanku sveta, o herojima i mitove o fatalnim ženama. Evolucija i promene kroz koje su prošli, poslužiće nam da potvrdimo njihovu važnost i prisustvo u zapadnoj kulturi i umetnosti. Predavanje je namenjeno kako stručnjacima tako i široj publici. 






Elena Sains Maganja (Sorija, 1956) doktorirala je istoriju na Univerzitetu Komplutense u Madridu, najprestižnijem univerzitetu u Španiji. Istraživač i redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Sijudad Realu od 1991. godine, radila je i kao direktor Odeljenja za istoriju umetnosti Univerziteta Kastilje La Manće, a bavi se i hrišćanstvom, svetim prostorom, narodnom religijom i španskim i hispanoameričkim umetničkim nasleđem. Autor je brojnih studija, a među njenim istraživačkim projektima ističu se figura svetaca u hispanskoj umetnosti, vizuelna upotreba umetničkog nasleđa ili kontrast španske i kubanske umetnosti. Član je Instituta za naučna istraživanja iz Sorije (CSIC), a držala je predavanja i učestvovala na kongresima po celom svetu.


 



Datum objavljivanja: 08.06.2008.