Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Smrt fašizmu – juče, danas, sutra!

Izložba autora Nemanje Cvijanovića, "Smrt fašizmu – juče, danas, sutra!", otvara se 5. juna u Galeriji Podroom, KCB, Trg republike 5. Izložba traje do 28. juna, 2014. godine.


 


Skoro sedamdeset godina kasnije, u okruženju savremenog imperijalizma koji živimo, umetnik se likovno „obračunava“ sa životinjskim likovima koji su predstavljeni na grbovima odabranih zapadnih zemalja, predstavnica pomenutog imperijalizma, pokušavajući da skrene pažnju na prisutnost simbola o kojima bi trebalo raspravljati, ako ne i cenzurisati ih.

 

Cvijanović u svojim radovima uspostavlja veze sa događajima iz zaboravljene prošlosti i sadašnjosti, kritički promišljajući estetske i ideološke vrednosti savremenog sveta kroz teme kao što su mehanizmi proizvodnje, manipulacija i procesuiranje značenja u postmodernoj kulturi. Izložba u galeriji Podroom je nastavak izložbe koja je realizovana u Tobačinoj 001 u Ljubljani. Naziv izložbe je deo slogana iz NOB-a u bivšoj Jugoslaviji i za vreme II svetskog rata, koji je postao opšte poznat nakon smrti narodnog heroja Stjepana Filipovića, koji je dok mu je omča bila za vratom uzviknuo: „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.



Nemanja Cvijanović (rođen u Rijeci, Hrvatska, 1972. u mešovitoj porodici južnoslovenskih naroda), živi i radi u Rijeci. Diplomirao na Akademiji lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti) u Veneciji 1998, a magistrirao na Univerzitetu IUAV 2010. (Venecija). Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskih društava likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba, udruženja Drugo more i Samoupravna interesna zajednica iz Rijeke kao i italijanske komunističke partije Rifondazione Comunista. Od izložbi koje je priredio u poslednje vreme treba izdvojiti: Muzej savremene umetnosti u Rimu, galerija Tobačina 001 u Ljubljani, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, galerije u Briselu, Parizu, Poznanu, Gvatemali... Kao umetnik-kustos radi od 2009. godine, kada sa kolegama i drugovima iz regije i sveta u Rijeci osniva međunarodnu galeriju SIZ.


 



Datum objavljivanja: 03.06.2014.