Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Smotra arheološkog filma

Narodni muzej u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Francuskim kulturnim centrom i ambasadama Belgije, Turske i Švajcarske i organizuje X Međunarodnu smotru arheološkog filma, koja će se održati od 9. do 17. marta u atrijumu Narodnog muzeja.

 


X Međunarodna smotra arheološkog filma  9. - 17. mart atrijum Narodnog muzeja


Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom  Archeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas po prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma. Beograd je jedan od retkih evropskih gradova čija kulturna javnost ima prilike da se upozna sa najnovijim filmskim ostvarenjima iz oblasti arheologije i srodnih naučnih disciplina.


Ove godine biće prikazana 25 filmova iz 9 zemalja –  Austrije (1), Belgije (3),  Italije (6), Nemačke (5), Srbije (2), Turske (1),  Francuske (3), Švajcarske (1), Španije (3).


Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima već svima onima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju sa značajnim i dragocenim svetskim spomenicima. To su uglavnom novosti i reportaže ali i obrazovni filmovi koji predstavljaju važna otkrića, izuzetna dostignuća prošlosti iz različitih civilizacijskih perioda. Publika će, svakako, na atraktivan i interesantan način biti upoznata sa najnovijim arheološkim istraživanjima kod nas i u svetu.


Budući da je ove godine deseta godina od kako se u Narodnom muzeju održava smotra arheološkog filma, posetioci će imati prilike da u atrijumu muzeja pogledaju i prigodnu izložbu plakata i programa sa predhodnih smotri arheološkog filma.


Po prvi put ove godine organizovaćemo i program za najmlađe posetioce muzeja. Poslednjeg dana smotre 17. marta, u okviru Dečjeg dana arheološkog filma, biće prikazana dva crtana filma, čije prikazivanje će biti besplatno za naše posetioce.


Zbog velikog interesovanja publike predviđeno je da premijerne projekcije, koje će se svakog dana održavati od 20 časova, repriziraju sutradan od 17 časova. Odeljenje za edukaciju Narodnog muzeja organizovaće posebne projecije u prepodnevnim terminima za školsku i predškolsku decu.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


 


Datum objavljivanja: 03.03.2009.