Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slobodna zona

Od 7. do 12. novembra održaće se četvrto izdanje filmskog festivala Slobodna zona u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a u organizaciji Kulturnog centra REX. Pod sloganom Pomeri granice, Slobodna zona ove godine prikazuje 17 igranih i dokumentarnih filmova u redovnom programu i tri vanredne projekcije za učenike srednjih škola.

 


U šest festivalskih dana publika će imati priliku da vidi presek najhrabrijih i najuspešnijih angažovanih igranih i dokumentarnih filmova koji, nakon što su na vodećim svetskim festivalima (Kan, Berlin, London, Njujork, Sandens, Tribeka, Toronto, Montreal, Venecija...) osvojili nagrade i naklonost kritike i publike, stižu u Beograd.




Svake godine festival SLOBODNA ZONA otvaraju ličnosti koje su u prethodnoj godini iskazale izuzetan društveni i umetnički angažman. Ove godine tu čast imaće gospodin Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, koji kroz svoj rad podržava društveno odgovorne projekte, kao što su pomoć fondaciji DECA DECI, rad Dečije filharmonije i učestvovanje u antitrafiking kampanji GOLE ČINJENICE organizacije ASTRA. Pored g. Tasovca, otvaranju festivala prisustvovaće i g. Don Edkins, producent filma 'Taksi do tamne strane' autora Aleksa Ginbnija. Ovaj film, dobitnik Oskara za najbolji dokumentarni film 2008, biće prvi koji će prublika imati priliku da vidi na festivalu.

Pored Dona Edkinsa, koji je producirao dva filma na ovogodišnjoj SLOBODNOJ ZONI ('Taksi do tamne strane' i 'Glasajte za mene'), gosti festivala biće: Pol Ricards, član benda iz istoimenog filma 'Heavy Load', Miloš Lončarević, jedan od autora filma 'Duhovi Cite Soleil', Džefri Smit, autor britanskog filma 'Engleski hirurg', Džoi Frank, producent filma 'Manda Bala', kao i jedan član ekipe filma 'Uz Jangce'. Oni će posle projekcija svojih filmova odgovarati na pitanja publike uz moderaciju poznatih ličnosti iz sveta kulture.




Prodaja karata počela je u ponedeljak, 3. novembra na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograda. Cena pojedinačne karte je 150 dinara, a sav prihod od prodaje ulaznica namenjen je obuci zdravstvenih radnika za korišćenje pokretnog mamografa. Izbor filmova sa četvrtog izdanja festivala, odmah nakon Beograda imaće priliku da vidi i publika u Nišu od 12 - 14. novembra. Vidimo se u SLOBODNOJ ZONI!

Vise informacija o festivalu na www.freezonebelgrade.org


 


 


Datum objavljivanja: 05.11.2008.