Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slobodan Vidović: Agonija mogućih svetova

Izložba „Agonija mogućih svetova“umetnika Slobodana Vidovića (BIH) biće otvorena u subotu, 26. februara sa početkom u19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW,na drugom spratu tržnog centra Galerija.

 



 


„Dominantan motiv Vidovićevog ciklusa „Agonija mogućihsvetova“ su urušeni mehanizmi aviona, zarđale karoserije automobila, silosičiji ostaci evociraju na prolaznost i potrošnost mehanizama i konstrukcija kojisu u nekom prošlom životu bili aktivni, upotrebljivi i funkcionalni. Slikepoput pista i napuštenih fabrika pružaju takođe distopijski osećaj odsustva idisfunkcionalnosti nekada produktivnih industrijskih prostora“, kaže AnaKršljanin, istoričarka umetnosti.



 



Kršljanin dodaje da „Agonijamogućih svetova“ predstavlja simboličko traganje za mogućnostima koje se nisudesile, za svim prilikama, prostorima i načinima kroz koje su napuštenimehanizmi mogli da žive. „Njihova teskobnost i ruševnost simboličkipredstavljaju sudbinu iskorišćenih, upotrebljenih i zaboravljenih“, zaključuje Kršljanin.



 



Slobodan Vidović diplomirao je naAkademiji umjetnosti u Banjaluci, a zatim završio i postdiplomske studije na Akademiji.Dobitnik je Aprilske nagrade grada Banjaluka mladima 2005. godine i Prvenagrade studenata BIH u Sarajevu 2000. godine Učesnik je više izložbi irezidencijalnih projekata u zemlji i inostranstvu.



 



Izložbu „Agonija mogućih svetova“ organizuju Galerija ŠTAB iumetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 8. marta 2022.godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 21 čas. Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 24.02.2022.