Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slobodan Sotirov u Galeriji 107

U četvrtak. 30. oktobra u 19. časova Slobodan Sotirov otvara samostalnu izložbu slika u zemunskoj Galeriji 107. Izložba traje do 14. novembra.

 


Slobodan Sotirov (1926), rođen u Pirotu, studirao je slikarstvo u Sofiji i Beogradu a diplomirao na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti. Priredio je brojne samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Prepoznatljiv kao slikar mrtve prirode i portreta, Sotirov kao takav zauzima zapaženo mesto na domaćoj likovnoj sceni. Brojne slavne ličnosti iz domaćeg i svetskog miljea bili su njegovi modeli a između ostalih i Miodrag Petrović Čkalja, Ljubiša Samardžić, Mira Adanja-Polak, švedska princeza i td.

 

Mnogi istoričari umetnosti su pisali o njegovom stvaralaštvu, a između ostalih Aleksandar Jovanović Birilj. Polazeći od kompozicija sa motivima mrtve prirode on je 2001. zapisao: "...Ovde je volumen jabuke više sferični oblik atmosfere optočene ovalno iza koje očekujemo božije pojavljivanje. Kada Sotirov slika portret čoveka on je u rukopisu i veštini Franca Halsa, ali kada slika mrtvu prirodu, to sve dobija, jedan maštovito nadrealni izraz koji izlazi iz verističkog prikaza. Glavica kupusa koju slika Sotirov je sada portret Heruvima koji se blaženo smeši i može da poleti. Ako se obistine pretpostvke dr Staše Živkovića, istoričara umetnosti....da se umetnost posle dvehiljadite vraća pravoslavlju  onda je Sotirov prvi vesnik tog povratka. Struktura njegove slike nosi najlepši spektar boja u bezbroj varijanti, a sa distance vidimo tri zvučne boje u tri valera, to je paleta koja ne može da se imitira, to je muzika koju komponuje samo Sotirov. Uđemo li okom u centar slike, mi ustvari ulazimo u bespredmetni svet gde su razrađeni zakoni harmonije i ravnoteže, gde Sotirov daje boji simboličke i zvučne vrednosti".


 


Datum objavljivanja: 24.10.2008.