Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slobodan Sotirov

Slobodan Sotirov je izdao petu monografiju, u kojoj je većina portreta koje je ovaj umetnik uradio od 1946. do 2007. godine.


 


Slobodan Sotirov je izdao petu monografiju, u kojoj je većina portreta koje je ovaj umetnik uradio od 1946. do 2007. godine. Sotirov kaže da je osnovni razlog zbog koga se odlučio da izda ovu knjigu „da bi se videlo šta može da se za 60 godina napravi od onoga od čega svi slikari beže“. Istovremeno, sa promocijom knjige u bibliotečkoj galeriji Atrijum, biće otvorena i 34. samostalna izložba slika ovog umetnika. Pred njegovom kičicom mirno su stajali Miodrag Petrović Čkalja, glumica Vera Đukić, žena Lole Đukića, pa Ljubiša Samardžić, Mira Adanja-Polak, Švajcarkinja Erika Hes, svetska prvakinja u spustu...


Na švedskom dvoru je, po preporuci, kao svadbeni poklon, slikao i švedsku princezu. Ni ruski milijarderi ga nisu zaobišli. Bivšu članicu grupe Models, Sandru Nikolić, udatu Meljničenko i njenog muža, Rusa, Andreja Meljničenka, četvrtog po bogatstvu u Rusiji, pre dve godine portretisao je u njihovom zamku u Francuskoj. Portreti su bili poklon mladine kume, manekenke Ane Kukić. Naslikao je i Perija Martina, arhitektu koji je osmislio enterijer sadašnjeg Saveta bezbednosti UN. Potom i njegovu decu. Pa unuke. Na njegovom platnu ostali su zabeleženi i akademik Jovan Tucakov, operska pevačica Đurđevka Čakarević, šampionka u sportskom mačevanju Vera Jeftimijades, glumica Željka Rajner, Predrag Gojković Cune, Janićije i Danica Karić, glumica Paulina Manov, arhitekta Mario Jobst, stari Beograđani, potomci starih Beograđana, svetske arhitekte, profesori, državnici... I kompletan diplomatski kor bivše Jugoslavije.


 



Datum objavljivanja: 19.03.2008.