Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slobodan Šijan: Filmus

Nakon nedavne promocije u Puli i Zagrebu, novu knjigu filmskih priča ’’Filmus’’ ( Službeni glasnik,2015) uz ekskluzivnu jednodnevnu izložbu kolaža i polaroida iz ’’Filmusa’’, predstaviće u utorak, 22. decembra od 19 h u UK Parobrod, Slobodan Šijan.


 


Osim autora antologijskih filmova ’’Ko to tamo peva’’ i ’’Maratonci trče počasni krug’’ koji su formirali čitave generacije u regionu, o ovoj već nagrađenoj knjizi za dizajn ( priznanje ’’Bogdan Kršić’’)  govoriće Milan Vlajčić, filmski kritičar i esejista, Gojko Tešić, urednik izdanja, Nebojša Milenković, istoričar umetnosti, uz moderiranje Katarine Lazić urednice u Parobrodu.



Bogato ilustrovane vizuelnim materijalom, Šijanovim kolažima i polaroidima, ove priče proizvod su njegovog druženja sa velikanima , o kojima govori sa poštovanjem: o Živojinu Pavloviću, Dušanu Makavejevu, Saši Petroviću, Bošku Tokinu, Branku Vučićeviću, Vukici Đilas ( kćerci disidenta koji se prvi pobunio protiv autokratske vlasti Josipa Broza Tita) Tomu Gotovcu, Leonidu Šejki...





Slobodan Šijan ( Beograd, 1946) filmski reditelj, vizuelni umetnik i pisac. Autor je mnogih eksperimentalnih filmova i video radova, ali i nekoliko najpopularnijih srpskih igranih filmova i niz publikacija i knjiga o filmu i vizuelnoj kulturi. Akademija filmske umetnosti i nauke proglasila je 1996. njegov film  Ko to tamo peva ( 1980) za najbolji jugoslovenski film snimljen u poslednjih pola veka. Za knjigu Kino Tom, dobio je nagradu Jutarnjeg lista, 2013. a povodom izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, 2014. dodeljena mu je nagrada Tradicija Avangarde ’’za doprinos avangardnoj umetnosti’’. Ostale knjige su mu : Vrtoglavica ( 1998) Filmski letak ( 2009) Razgovoro oko filma( 2010) Filmske poze ( 2014) Priredio je knjige i o filmskim rediteljima Džonu Fordu, Žan –Mari Štraubu, Živojinu Pavloviću, Mihajlu Al.Popoviću i o rediteljkama jugoistočne Evrope.


 


 



Datum objavljivanja: 18.12.2015.