Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slobodan Maldini: Virtuelni svet umetnika

Utorak 18. februara, u 19 sati, u Atrijum Narodne biblioteke Srbije otvaranje izložbe skica velikana savremene svetske umetnoti i arhitekture „Vitrtuelni svet umetnika ” autora i priređivača Slobodana Maldinija.

 





Na izložbi će biti predstavljeni crteži ikona umetnosti, među kojima su: Le Korbizje, Robert Venturi, Kit Hering,  Aldo Rosi, Robert Stern, Ralf Erskin, Gotfrid Bem, DŽejms Akerman, Franko Purini, Tadao Ando, Hans Holajn, Antoan Predok, Mario Bota, Frenk Geri, Milutin Borisavljević, Milan Zloković, Aleksandar Deroko, Bogdan Bogdanović.



Nakon otvaranja izložbe biće održana projekcija filmova i okrugli sto pod nazivom „Magična stvarnost umetnika”. Publici će biti predstavljeni filmovi:



 

Neše Paripovića „N.P. 1977” i



Zorana Popovića: „Performans Aksiomi” (1971-1973),



„Marina Abramović, Era Milivojević, Neša Paripović, Zoran Popović u Zagrebu”  (1972),



„Preety Good”  (1973)



 



U razgovoru učestvuju:



Prof. dr Jerko Ješa Denegri, istoričar umetnosti i likovni kritičar



Nedeljko Neša Paripović, likovni umetnik



Zoran Popović, likovni umetnik



Slavica i Daniel Trajković, kolekcionari i vlasnici Kolekcije „Trajković” i



Slobodan Maldini, arhitekta i likovni umetnik







O izložbi Virtuelni svet umetnika:



Izložba „Virtuelni svet umetnika", u organizaciji Asocijacije srpskih arhitekata, višedecenijski je projekat Slobodana Maldinija tokom kojeg je sakupljao crteže, skice, krokije koje su za njega izradili svetski poznati arhitekti i likovni umetnici. Prve skice dobio je na poklon davne 1977. godine za vreme studijskog boravka u Italiji, a kolekciju je značajno proširio crtežima učesnika na Pariskom bijenalu 1985. godine na kojem je i sam učestvovao, kao i crtežima velikana srpske arhitekture sa kojima je zajednički izlagao na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Svoju kolekciju upotpunjavao je na kratkim, ponekad slučajnim susretima sa poznatim stvaraocima, koji bi mu tim prilikama posvetili svoj kroki. Danas se u njoj nalaze crteži velikana postmoderne arhitekture Alda Rosija, Hansa Holajna, ikone savremene umetnosti Kita Heringa i poznatih srpskih arhitekata, među kojima su Aleksandar Deroko i Bogdan Bogdanović. Punih četrdeset godina nakon rađanja ideje o stvaranju „Zbirke virtuelnih dela”  velikana svetske umetnosti, Maldini je po prvi put predstavlja u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.



 



Kratak pregled filmskih projekcija:



 

Istaknuti konceptualni umetnik Neša Paripović predstaviće svoje najznačajnije filmsko ostvarenje „N.P. 1977”, u kojem je on sam glavni protagonista snimljen kako vešto hoda, trči i skače krećući se raznim stazama i stranputicama kroz Beograd. U filmu su prepoznatljivi Paripovićev snažan, uporan i istrajan duh, njegovi brz hod i kretanje koje deluje nezaustavljivo. Za ovaj film, ali i uopšte, konceptualista - istaknuti član neformalne Grupe šestoro umetnika prvi put je dobio nagradu za umetničko likovno delo. Fotografija iz filma našla se kao bilbord na fasadi pariskog centra Pompidu 2010. godine.



 

Zoran Popović, umetnik koji je ovekovečio likovnu scenu regiona tokom sedamdesetih godina, prikazaće tri kratka video ostvarenja. Film „Performans Aksiomi" (1971-1973) predstavlja jedan od najranijih performansa u bivšoj Jugoslaviji. Dokumentarni zapis „Marina Abramović, Era Milivojević, Neša Paripović, Zoran Popović u Zagrebu” nastao je 1972. godine i sadrži „estetizaciju svakodnevnog u kojoj akteri spontano ispoljavaju karakter svoje umetnosti”. Na poziv Ričarda Demarka nekoliko naših umetnika gostovalo je 1973. godine u Edinburgu i tom prilikom Popović je realizovao film „Preety Good” u kojem su, pored njega, ključni akteri - Marina Abramović, Jasna Tijardović i Neša Paripović.


 


 



Datum objavljivanja: 11.02.2020.