Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slobodan Maldini: Virtuelni svet arhitekte

Slobodan Maldini: Virtuelni svet arhitekte, otvaranje izložbe: utorak, 3. jul 2018. u 19h. Kulturni centar Novog Sada, Tribina mladih, Katolička porta 5/II Trajanje izložbe: od 3. do 13. jula, radnim danom i vikendom od 9 - 21h.

 



Izložba "Virtuelni svet arhitekte" u organizaciji Kulturnog centra Novogi Sada i Srpskog Art centra iz Novog Sada je višedecenijski projekat Slobodana Maldinija tokom kojeg je sakupljao crteže, skice, krokije koje su za njega izradili svetski poznati arhitekati i likovni umetnici. Prve skice dobio je na poklon davne 1977. godine za vreme studijskog boravka u Italiji, a kolekciju je značajno proširio crtežima učesnika na Pariskom bijenalu 1985. godine na kojem je i sam učestvovao, kao i crtežima velikana srpske arhitekture sa kojima je zajednički izlagao na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Svoju kolekciju upotpunjavao je na kratkim, ponekad slučajnim susretima sa poznatim stvaraocima, koji bi mu tim prilikama posvetili svoj kroki. Danas se u njoj nalaze crteži velikana postmoderne arhitekture u svetu kao što su: Aldo Rosi, Hans Holajn, ikone savremene umetnosti Kita Heringa i poznatih srpskih arhitekata, među kojima su Aleksandar Deroko i Bogdan Bogdanović. Punih četrdeset godina nakon rađanja ideje o stvaranju "Zbirke virtuelnih dela" velikana svetske umetnosti, Maldini je po prvi put predstavlja u Kulturnom centru Novog Sada.



Na otvaranju izložbe, Maldini će prisutnima pokloniti svoje originalne autorske skice.





Slobodan Maldini (rođ. 1956) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1980. Pohađao specijalističke i postdiplomske studije u zemlji i inostranstvu, u Italiji. Tokom 1977. specijalizuje arhitekturu italijanske renesanse u Vičenci (Italija), kod profesora Džejmsa S. Akermana (Univerzitet Harvard) i profesora Volfganga Loca (Kembridž, Masačusets). Član je grupe MEČ od 1981. godine. Član ULUPUDS-a od 1984. i dobitnik Nagrade udruženja za životno delo. Jedan od najranijih protagonista postmodernog pokreta u arhitekturi početkom 1980-tih godina u nekadašnjoj Jugoslaviji. Dobitnik više nagrada za svoje arhitektonske projekte i učesnik na mnogobrojnim izložbama, među kojima su najznačajnije: Parisko bijenale (1985), Venecijansko bijenale (1985). Njegovo najznačajnije delo Spomenik u Klini na Kosovu, srušeno je 1991. po nalogu Slobodana Miloševića. Napisao je nekoliko knjiga, među njima je najvažnija Enciklopedija arhitekture u šest tomova sa više od 40.000 odrednica i 60.000 ilustracija. U periodu od 2000. do 2006. Maldini je predavao teoriju arhitektonskog dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Novom Sadu. Stručne knjige nisu jedine koje je napisao, ima i drugih koje se mogu pročitati na internetu i nekomercijalne su, nastale iz dubljih, duhovnih poriva. (Iz Vikipedije)


 





 


Datum objavljivanja: 28.06.2018.