Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slobodan Maldini: Istorija srpske umetnosti XVII - XXI vek

Ovako obiman i izuzetno skup projekat veliki je zalogaj za najveće svetske izdavačke kuće, a taj poduhvat realizovali su: izdavač "Knjiga komerc" iz Beograda, Slobodan Maldini, autor knjige i Sofia Lancoš Maldini, likovni urednik i dizajner obe knjige.


 


Ovako obiman i izuzetno skup projekat veliki je zalogaj za najveće svetske izdavačke kuće, a taj poduhvat realizovali su: izdavač "Knjiga komerc" iz Beograda, Slobodan Maldini, autor knjige i Sofia Lancoš Maldini, likovni urednik i dizajner obe knjige.













Knjiga "Istorija srpske umetnosti, od XVIII do XXI veka" je opsežan vodič kroz kulturnu prošlost našeg podneblja. Na 848 strana velikog formata sadrži 270 tematskih poglavlja u kojima su predstavljene istorijska i kulturna zaostavština više od 2.000 likovnih stvaralaca - slikara, vajara, arhitekata, grafičara i ostalih likovnih umetnika, aktivnih na tlu Srbije. Među oblastima nacionalne kulturne istorije koje svojim sadržajem obuhvata ovo delo, centralno mesto zauzimaju graditeljsko - arhitektonsko nasleđe i likovno umetničko stvaralaštvo - razvijani od perioda Velike seobe Srba 1690. godine sve do kraja prve decenije XXI veka. U ovom temeljnom izdavačkom poduhvatu opisano je bogatstvo likovnih umetnosti i arhitekture Srbije - njena duga kulturna tradicija, vredna umetnička zaostavština i izuzetni stvaraoci na svim poljima likovne kulture. Sa naročitom pažnjom opisana je istorija srpske umetnosti: slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, grafika, uključujući i savremene umetničke discipline i primenjene umetnosti. Analitički su predstavljene nove tendencije, stilovi, pokreti i umetničke prakse, razvijeni počev od godina završetka Drugog svetskog rata do danas. U knjizi su opisana najznačajnija umetnička dela, građevine, biografije i vredna dostignuća istaknutih graditelja i likovnih stvaralaca koja krase naše gradove ili se čuvaju u srpskim muzejima, galerijama i privatnim umetničkim zbirkama. Posebna pažnja posvećena je umetnicima aktivnim na prostorima Crne Gore i Republike Srpske.







Knjiga je ilustrovana sa oko 3.000 fotografija i crteža u boji, istorijski najvrednijim primerima likovne kulture i umetnosti u Srbiji. Unutar svakog poglavlja nalazi se jedinstvena galerija fotografija, dokumenata i opisa istaknutih dela srpske likovne umetnosti i arhitekture. Ove tematske galerije sadrže: arhitektonske spomenike, istorijska zdanja naših gradova, slike poznatih majstora slikarstva, skulpture, grafike, crteže, arhitektonske projekte, savremena umetnička dela konceptualne umetnosti i performansa, fotodokumentacioni materijal koji ilustruje pojave u posleratnoj likovnoj umetnosti, dokumente koji prezentuju umetničke pokrete iz razdoblja sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih godina i drugu istorijski vrednu građu. Posebna pažnja posvećena je savremenim umetničkim izrazima i avangardnim stvaraocima koji upotrebljavaju nove medije za svoj umetnički rad. U knjizi su predstavljene jezgrovito sročene biografije velikana i opisi dela više stotina najpoznatijih srpskih likovnih umetnika, graditelja i arhitekata. Pisana je čistim i jasnim stilom, razumljivim širokoj čitalačkoj publici, a prateće fotografije omogućuju detaljan uvid i daju korisne informacije o opisanim umetničkim ostvarenjima.







Pisana sveobuhvatno i faktografski pouzdano, knjiga je vredan izvor informacija o srpskoj umetnosti koji u svom domu treba da ima svaka porodica u Srbiji. Namenjena je širokom krugu čitalaca: učenicima, studentima, poslediplomcima i akademskim građanima. Nezaobilazna je u svim institucijama kulture i obrazovanja: školama, umetničkim galerijama, muzejima, bibliotekama, korisna kolekcionarima umetnina, ljubiteljima umetnosti i dobre knjige.



Njen krajnji rezultat i širok uticaj na našu kulturu su nemerljivi, jer će tokom niza narednih godina imati veliki udeo u razvoju svesti našeg naroda o bogatom kulturnom nasleđu, tradiciji, istoriji i kulturi Srbije.















Slobodan Maldini (1956) je srpski arhitekta i pisac mnogobrojnih knjiga iz domena arhitekture, ali i drugih oblasti, koje je najčešće sam ilustrovao. Pisac je i izdavač kapitalnog dela "Ilustrovana enciklopedija arhitekture i urbanizma" u dva toma, 2004. godine Bio je višegodišnji profesor Novosadskog Univerziteta.



Slobodan Maldini je rođen 1956. u Rumi. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1980. Pohađao je specijalističke i postdiplomske studije u zemlji i inostranstvu. Tokom 1977. specijalizuje arhitekturu italijanske renesanse u Vićenci, Italija, kod profesora James S. Ackermana (Harvard University) i profesora Wolfganga Lotza (Cambridge, Mass, MIT). Član je grupe MEČ od 1981. godine. Član ULUPUDS-a od 1984. i dobitnik Nagrade za životno delo ovog udruženja. Jedan je od najranijih protagonista postmodernog pokreta u arhitekturi u nekadašnjoj Jugoslaviji početkom 1980-tih godina. Dobitnik je više nagrada za svoje arhitektonske projekte i učesnik na mnogobrojnim izložbama, među kojima su najznačajnije: Parisko bijenale (1985), na kojem je po pozivu Žorža Budaja izlagao zajedno sa drugim ikonama savremene arhitekture, kao što su: Aldo Rosi, Tadao Ando, Mario Bota, Ralf Erskin, Norman Foster, Frank O. Geri, Fumihiko Maki, Rafael Moneo, Renco Pjano, Zaha Hadid, Ričard Rodžers i drugi.







Napisao je veći broj knjiga, među njima je najvažnija Enciklopedija arhitekture - "Ilustrovana enciklopedija arhitekture i urbanizma" u šest tomova, sa više od 30 500 odrednica i 80 000 ilustracija. Prva dva toma ove edicije nagrađena su 2004. prestižnom nagradom "Izdavački poduhvat godine" na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.


 



Datum objavljivanja: 18.10.2018.