Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Zdravka Mandića

Izložba doajena savremenog slikarstva magistra Zdravka Mandića održaće se u petak, u 19 časova, u mesnoj zajednici ''Veljko Vlahović'' u Zrenjaninu. Biće predstavljene slike i akvareli iz Mandićevog poslednjeg likovnog perioda. Kustos izložbe je muzejski savetnik, Jasmina Tutorov.

 


Akademiju   likovnih umetnosti i postdiplomske studije Mandić je završio u Beogradu. U   Zrenjanin dolazi 1965. godine. Od 1969. do 1994. godine bio je direktor Savremene galerije u Zrenjaninu i Umetničke kolonije Ečka. Ukupno je priredio 118 samostalnih i učestvovao na preko 500 grupnuh i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja od kojih ćemo pomenuti Masarikovu nagradu u Pragu 1997., Grand Prix na prvom bijenalu pejzaža u Novom Sadu,1998.,Orden   zasluga za narod  sa srebrnom zvezdom,Beograd, l985.idr.




U želji da prekine decenijsku praksu retkih ili skoro nikakvih kontinuiranih i osmi šljenih kulturno-umetničkih i zabavnih aktivnosti u naselju Bagljaš, Savet mesne zajednice ''Veljko Vlahović'' je nedavno deoneo odluku oustanovljenju ovakvih aktivnosti kao deo nove prakse u organizovanju društvenog života ovog dela grada Zrenjanina.


Na ovaj se način raskida sa dugogodišnjim navikama i praksom da se ovaj deo Zrenjanina, koji brojnošću stanovnika, urbanim uslovima života ali i izvesnom izdvojenošću iz užeg centra, tretira kao ''velika spavaonica'' što je on, nažalost, više subjektivno nego objek tivno, zapravo i bio. I pored prostranog Doma mesne zajednice, velikog broja intelektu alaca i umetnika koji žive na njegovoj teritoriji, kao i znatnog preduzetničkog potencijala, društveni i kulturni život Bagljaša samo bukom magistralnog puta podseća na urbano stanište. Novoizabrani Savet mesne zajednice ''Veljko Vlahović'' smatra da pored komunalnih, zdrav stvenih, obrazovnih, uslužno-trgovinskih problema, koji zahtevaju znatnije i kompleksnije intervencije grada Zrenjanina i lokalne samouprave, kultura i zabava, prevashodno mladih, ali i ostalih stanovnika Bagljaša, čiji zbir prevazilazi dvadesetak hiljada, mora odmah da se podigne na znatno viši nivo društvene brige i organizovanosti. Savet ove mesne zajednice istovremeno upućuje ovaj predlog i mesnoj zajednici "Sonja Marinković"  koja je takođe deo naselja Bagljaš.


U cilju kvalitetnijeg organizovanja i ubrzavanja ovih aktivnosti imenovano je Umet ničko veće koje će u saradnji sa Savetom mesne zajednice planirati, koordinirati i orga nizovati kulturno-umetničke zabavne aktivnosti. Članovi Umetničkog veća su ugledni zrenjaninski kulturni radnici i umetnici, kao i predstavnici Saveta mz: Jasmina Tutorov, Janka Nan-Rakić, Radivoj Šajtinac, Vladimir Grubanov, Vlada Đurić, Velimir Kozarev i Zoran Slavić. U programskim principa koji su verifikovani na Savetu mesne zajednice, kao prioriteti u radu su naglašeni: 1. Saradnja sa gradskim ustanovama kulture 2. Saradnja sa školom "Petar Petrović Njegoš"  i Predškolskom ustanovom 3.

Stvaranje uslova za stvaralaštvo mladih 4. Organizovanje pozorišnih predstava, koncerata, književnih i likovnih manifestacija 5. Orga nizovanje specifičnih programa mladih i za mlade 6. intenzivnije i bolje korišćenje prostora u objektu mesnih zajednica.


U nastojanju da se Bagljaš kao specifično mesto urbanog življenja u Zrenjaninu probudi i animira, da se pretvori u lepše i bolje mesto za život, Savet mesne zajednice i Ume tničko veće očekuju pomoć i saradnju kulturnih i obrazovnih instutucija, medija, preduzet nika, asocijacija i građana. Kada je u pitanju lokalna samouprava, pored političke i moralne podrške, pokretači ovog projekta očekuju izvesna finansijska sredstva za programe, kao i pomoć u dovođenju Doma mesnih zajednica u funkcionalno stanje, koje će odgovarati name nama zbog kojih je i izgrađen.




 Za savet mesne zajednice ''Veljko Vlahović'' predsednik  Bosiljka Božić


 


Datum objavljivanja: 18.03.2009.