Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike za bebe

Prodajna izložba "Slike za bebe" od 20. decembra do 10. januara, kao i prvog dana Nove godine u podne, ispred Ateljea 212 u Svetogorskoj ulici na Maršu za bebe, i svečanom ulasku u Godinu beba!


 


Ministarstvo pravde Republike Srbije - Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Kulturni centar Beograda i Fond B92 organizuju prodajnu izložbu Slike za bebe.



U pitanju je izložba 100 slikarskih radova nastalih u okviru likovne kolonije "Elan" u Somboru koja već 16 godina povezuje akademske slikare i osuđenike iz srpskih zatvora u nastojanju da se pomogne njihova resocijalizacija. Kompletan prihod od prodaje ovih slika namenjen je akciji "Bitka za bebe" koja se nastavlja i u 2012. godini. U dosadašnjem toku akcije kupljeno je 190 inkubatora.



Likovna kolonija "Elan" jedinstvena je po svojoj koncepciji i svemu što je prati. Po svojoj specifičnoj socijalnoj misiji, zauzela je istaknuto mesto na mapi likovnih saziva ne samo u Somboru i Srbiji, nego i u regiji. U dosadašnjem radu kolonije učestvovalo je više od 200 slikara iz zemlje i inostranstva koji su zavodima poklonili preko 800 umetničkih dela. Ove godine na 16-toj po redu koloniji učestvovalo je 14 osuđenika iz 12 ustanova za izvršenje krivičnih sankcija na teritoriji Srbije. Neki od tih radova mogu se kupiti i na ovoj izložbi.



Likovna kolonija "Elan", prema rečima njenog inicijatora psihologa Petra Trbojevića, pokrenuta je da bi Kazneno-popravni zavod u Somboru kroz kreativnu aktivnost pomogao prevaspitavanje osuđenika a dosadašnje iskustvo potvrdilo je uspeh u resocijalizaciji osuđenih lica uz pomoć likovnih dela. "Praksa u zavodu pokazala je da prostor s delima likovnih umetnika utiče na ponašanje osuđenika u pozitivnom smislu. Jer boje su svetlost, a svetlost je energija, a energija utiče na ponašanje ljudi", rekao je Trbojević.



Na izložbi će, zbog prostornog ograničenja, biti prikazano 30 radova po izboru kustosa Kulturnog centra Beograda dok se svih 100 slika mogu pogledati na stranici www.b92.net/bebe. Početna cena za sve izložene radove je 20.000 dinara. Viša ponuda od početne cene obezbeđuju prednost pri kupovini u slučaju da ima više zainteresovanih za istu sliku. Ponude i rezervacije slika sa vašim kontaktom možete uraditi na samoj izložbi ili putem mejla: slike@fond.b92.net. Plaćanje se vrši isključivo direktnom uplatom na račun Fonda B92 namenjen ovoj akciji: 340-36233-65, Erste bank.



Izložba je otvorena 10. januara, svakog dana od 16 do 21h. Slike koje ne budu prodate do kraja godine biće moguće kupiti i nakon ovog roka.



Tokom svečanog otvaranja prodajne izložbe, u utorak 20. decembra sa početkom u 14.00 će biti prikazan i film Stefana Arsenijevića, PEJZAŽI, iz 1999, za koji je autor dobio Nagradu za najboljeg debitanta na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog filma, u martu 2000. S obzirom na tematiku kojom se bavi - kreativne aktivnosti u ondašnjim kazneno popravnim zavodima - film se primereno uklapa u ambijent prodajne izložbe slika namenjenih akciji Bitka za bebe.



Bitka za bebe je akcija Fonda B92 koja je počela pre 4 meseca sa ciljem da obezbedi nabavku 100 inkubatora za zdravstvene centre u čitavoj Srbiji kao pomoć prevremeno rođenim bebama. Zbog velikog odziva javnosti, cilj je postignut za samo 2 meseca a organizatori su odlučili da nastave sa akcijom sa namerom da obezbede optimalan broj od 200 inkubatora po preporuci Ministarstva zdravlja. Uspeh akcije i stalno priključivanje novih aktivista i donatora uslovilo je da se Bitka za bebe nastavi i u 2012. godini koja će 1. januara, u Ulici otvorenog srca, biti proglašena Godinom beba u kojoj će se nastaviti nabavka druge neophodne opreme za neonatološke institucije i kroz pomoć porodilištima, roditeljima i svim bebama.



Priključite nam se na prodajnoj izložbi Slike za bebe od 20 do 30. decembra kao i prvog dana Nove godine u podne, ispred Ateljea 212 u Svetogorskoj ulici na Maršu za bebe i svečanom ulasku u Godinu beba!


 



Datum objavljivanja: 28.12.2011.