Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Veljka Stanojevića

U Galeriji RTS -a, Takovska 10, od 11. februara do 11. marta, biće održana izložba slika veoma značajnog, ali nedovoljno istraženog srpskog slikara Veljka Stanojevića.

 


Izložba slika veoma značajnog i nedovoljno istraženog srpskog slikara Veljka Stanojevića u Galeriji RTS-a obuhvata 33 dela (portreti, autoportret, pejsaži, vedute, aktovi, enterijeri, itd.)  – nekoliko je ustupljeno iz fundusa beogradskog Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, a većina je iz privatnih kolekcija; najveći broj izloženih slika datira iz treće decenije 20. veka. Autor postavke i teksta u katalogu je istoričar umetnosti Stanislav Živković.




Poslednja retrospektivna izložba Veljka Stanojevića, čiji je kustos bio Stanislav Živković, održana je u Beogradu, u Galeriji Kulturnog centra, 1967. godine, još za slikareva života; tokom trajanja te izložbe Stanojević je i umro. Izložba u Galeriji RTS-a je izuzetno značajna ne samo zato što je ona prva posthumna retrospektiva ovog osobenog slikara, već i stoga što će publika, budući da se jedan segment njegovog opusa do nedavno nalazio u privatnoj kolekciji u Zagrebu, biti u prilici da se prvi put susretne sa mnogim njegovim značajnim delima koja su od skora ponovo u vlasništvu kolekcionara u Srbiji.




Veljko Stanojević je rođen u 1892. godine u Beogradu, gde je 1914. godine završio Umetničko-zanatsku školu, kod profesora Ljubomira Ivanovića i Marka Murata. Od 1920. do 1922. godine  studirao je slikarstvo u Parizu, gde je živeo do 1930. godine. Jedan je od osnivača grupe «Oblik». Prvi put je samostalno izlagao 1922. godine u Beogradu, a kasnije na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Jugoslaviji, Evropi i Americi.  Umro je u Beogradu 1967. godine.


Slikarstvo Veljka Stanojevića kretalo se u luku od naturalizma, preko «idelizovane realnosti», do povratka prirodi i naturalizmu. Njegovo stvaralaštvo u duhu «idelizovane realnosti», koje je nastajalo 20-ih godina 20. veka, kritika smatra njegovim najautentičnijim stvaralačkim periodom, te se Veljko Stanojević svrstava u red naših najznačajnijih slikara treće decenije 20. veka.

 U tekstu kataloga Stanislav Živković, između ostalog, piše:

«Jedan od bardova koji su učestvovali u izgrađivanju modernog izraza u srpskom slikarstvu od samog njegovog početka, jeste i Veljko Stanojević. Kroz više od pedeset godina umetničke aktivnosti prošao je i doživeo sve njegove faze: kao radoznali početnik, zatim kao zreo umetnik i borac za savremeno, najzad kao pomalo zamoren posmatrač, koji je prepustio arenu mlađima i ratobornijima....»

«...Ostaje činjenica da je Veljko Stanojević jedan od naših značajnih slikara i pionira, čije je delo između dva rata umnogome odredilo život nove umetnosti. Zajedno sa Živoradom Nastasijevićm, Vasom Pomorišcem i Ivanom Radovićem, on karakteriše one tendencije u srpskom slikarstvu, koje su – polazeći od Sezana i poslednjih dostignuća kubista – nastojale da kroz dobro shvaćeni modernizam dostignu čistotu i trezvenost velikih klasika».


Portfolio Galerija RTS


 


Datum objavljivanja: 05.02.2009.