Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike u slici ili priče u priči

Poliptih od preko sedamdeset dela Milana Staševića izložen je u Arte Galeriji od 27.4. do 15.5. Na izložbi pod nazivom „Slika u slici ili priča u priči“, posetioci će po prvi put videti veliki mozaik iskombinovan od manjih celina, ulja na platnu 40x30 cm.


 


Poliptih izložen u galeriji Arte mozaik je priča povezanih u jednu nit, različitih citata iz istorije umetnosti, slika koje se umnožavaju stvarajući jedinstven koncept. Ovo je mozaik koji nema ni početak ni kraj, nema okvir ni ram, može da se širi, sužava i oblikuje proizvoljno. Ovo je moderni mit o originalnosti u umetnosti po svaku cenu, nepresušna baza arheoloških nalazišta koji deluje na sva naša čula.


Svaki od delova poliptiha odlikuju citati iz istorije umetnosti i istorije znaka. Kada se govori o povratku citata kao primer se upravo nameću slike Milana Staševića. Radove iz ciklusa „De-sedimentacija“ odlikuju karakteristične predstave u kojima posmatrač prepoznaje delove poznatih umetničkih dela iz istorije umetnosti: praistorijske, srednjevekovne, renesansne, orijentalne, moderne, naivne...  Slike iz ovog ciklusa otkrivaju namernu želju autora da otkrije i prikaže bogato nasleđe umetničke prošlosti i vrati na videlo onu prošlu umetnost koje su se modernisti odrekli.


Pećinski crteži, kao prapočetak kreativne misli i kao prvi izraz ljudske potrebe za vizuelnim izražavanjem, očigledno su dominantan motiv na ovim platnima. Ovi radovi skreću pažnju na „pravi“ početak slikarstva i umetnosti uopšte. Desedimentacijom, Stašević otkriva i pokazuje Đota, Pjera dela Frančeska, Mikelanđela, Leonarda, orijentalne slikare minijatura, a potom i Pikasa, sa kojim je i započet modernistički mit o autonomiji slike, i Miroa i Mondrijana koji su ga razradili. Ovaj ciklus slika predstavlja demonstraciju kako umetnikove virtuoznosti u pitanjima tehnike, tako i njegove teorijske i intelektualne potkovanosti u pitanjima istorije umetnosti.


Na svakoj od njegovih slika oseća se pokret, snaga i životna energija koja pokreće i upravlja ovim svetom. Optimizam koji zrači sa njegovih platana, istraživanje ritma svake pojedinačne slike, uhvaćeni fragmenti, fokusiranje na svaki detalj na slici, vrednosti su kojima Stašević nesumljivo teži.


Milan Stašević, beogradski slikar i grafičar srednje generacije, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, redovni profesor slikanja i crtanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, priredio je preko 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovao na više od 300 grupnih, a za sebe kaže da ga osećaj za slikarstvo prati još od malih nogu. Uvek se trudio da opravda postojanje i opstanak slikarstva u kome je imperativ bio biti originalan.


Pored poliptiha u prostoru Arte Galerije na ekranima će biti prikazan ostatak opusa autora, a na spratu galerije će na prodaju biti ponuđeni drugi radovi iz ove serije, crteži i grafike.


 



Datum objavljivanja: 28.04.2009.