Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Tijane Stašević

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 31. marta 2018. godine, u 19 časova svečano će biti otvorena izložba radova umetnice Tijane Stašević. Ovo je osma samostalna izložba ove umetnice i obuhvata 12 radova u formatu svitaka velikih dimenzija.


 


Deo teksta Marije Ristić, istoričara umetnosti: “Autorka osobenim postupcima svog dosadašnjeg umetničkog rada pokušava da odgonetne i spozna jezik slikarstva i samu prirodu umetnosti. Ravnopravno participirajući na savremenoj likovnoj sceni, svojim umetničkim istraživanjima Tijana proširuje konkluzije avangarde.“ Deo teksta Milenka Staševića: „Pred nama su platna koja nas zaustavljaju i opsedaju totalizujućom podlogom i nezavisnošću obojenih površina koje smelo upućuju na Miroa, Kaldera, Kleea, Dibifoa, Maljevića, Poloka i Hartunga ne zbog toga da bi prihvatila tradiciju posmodernizma nego da bi modernističku avangardu učinila nadolazećom modernošću novog manira posmodernog slikarstva.“


Tijana Stašević rođena je u Beogradu 1982. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jovana Rakidžića. Master iz slikarstva završila na istoj akademiji kod prof. Vlade Rančića. Član je ULUS-a od 2010. godine, ima status samostalnog umetnika. Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u Beogradu, Ugljeviku, Tivtu, Trebinju, Zlatiboru, Srpskoj Crnji, Grockoj, Žabljaku i Novom Sadu. Do sada samostalne izložbe realizovala je u Galeriji „Qucera“ (Beograd, 2009), Galeriji „Rodna kuća Đure Jakšića“ (Srpska Crnja, 2010), gradskoj Galeriji „TERRA“ u Kikindi (2013), Srećnoj Galeriji SKC-a (Beograd, 2014), izložba Master rada „Citat kao polazište“ u ambijentalnom prostoru u Vojvoda Stepi - odobreno od Akademije umetnosti Novi Sad (2014), Galeriji ULUS-a (Beograd, 2015) i Galeriji 73 (Beograd, 2018). Imala je studijska putovanja u Italiju, Grčku, Tursku i Republiku Srpsku. Živi i stvara u Beogradu. Nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.


 



Datum objavljivanja: 29.03.2018.