Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Tijane Stašević

U Galeriji `73 će u četvrtak, 9. februara 2018. g, sa početkom u 19:00 časova, biti svečano otvorena samostalna izložba slika Tijane Stašević.


 


Na izložbi će biti predstavljene slike većih dimenzija, rađene akrilikom i uljem. Slikarstvo Tijane Stašević odiše spontanošću, intenzivnim koloritom, odnosom svetlog-tamnog i slobodom pokreta, koje je vidljivo  u samoj teksturi i materijalizaciji slike.  O Tijaninom radu, Marije Ristić - istoričarka umetnosti, u tekstu za katalog između ostalog istakla je: „Ova umetnica ostaje dosledna u tome da dâ lični odgovor na pitanja avangardnih umetnika, ali ne sa ciljem prihvatanja tradicije postmodernizma, već sa željom da samostalno preispita jezik slikarstva. NJena dela imaju reference na Miroa, Kandinskog, Kleea, Poloka,.. pa ipak, umesto citatne estetike ona kroz svoje radove uz pomoć geometrijskih oblika i  jarkih boja iznalazi sopsteveni put prezentovanja vlastitih promišljanja. Bitna novina koju njene slike donose na scenu naše savremene umetnosti jeste što njeni radovi nisu klasični već su u formi svitaka velikih dimenzija. Na taj način autorka stvara sponu istorijske avangarde i ovovremenog slikarstva“.


Tijana Stašević rođena je u Beogradu 1982. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu  u klasi prof. Jovana Rakidžića. Master iz slikarstva završila na istoj akademiji kod prof. Vlade Rančića. Član je ULUS-a od 2010. godine, ima status samostalnog umetnika. Izlagala na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


Izložba će biti otvorena do 20. februara 2018. godine.


 



 


Datum objavljivanja: 06.02.2018.