Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Slobodanke Rakić Šefer

U utorak, 1. septembra u 19 časova u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuška 28, otvara se samostalna izložba slika Slobodanke Rakić Šefer. Izložba će trajati do 19. septembra, 2009. godine. Izložbu otvara Vasa Pavković, pisac i književni kritičar.

 


Na izlozbi u galeriji Feniks biće predstavljeno nekoliko studijskih slika ove umetnice, i nekoliko slika iz ciklusa Bele slike-Vajati svetlosti, Pcele-Medeni vajati, Vajati spokoja-Molitvenici, Sinteze-Obrade-Citati, Stolice, Svetkovine, Paunovi-Rajske ptice, kao i nekoliko njenih najnovijih ostvarenja. 


 "...Trenutno sam okupirana novim slikama, sto će biti novina i za mene i za publiku. Tema je žena, a naziv se nametnuo sam: Nisam vila da zbijam oblake. Verovatno će mi biti potrebno godinu dve da temu valjano obradim i napravim izložbu?...


...S obzirom da ćemo na nove slike čekati, rešila sam da moje mlade prijatelje upoznam sa svojim starim slikama pa sam iz svakog ciklusa izložila po neku i nekoliko skorašnjih. Takođe želim i svoju dosadašnju publiku da podsetim na svoje početke i kontinuitet...


...Zato Vam, kao na dlanu, darujem od svega po malo." 


Slobodanka Rakić Šefer   


Slikarka Slobodanka Rakić Šefer, rođena je u Duvaništu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti 1976. i postdiplomske studije 1978. godine u Beogradu. Član je ULUS-a i član Drustva srpskih umetnika LADA. Učestvovala je na nekoliko stotina kolektvnih likovnih smotri kod nas i u inostranstvu. Priredila je oko 80. samostalnih izložbi po celoj Jugoslaviji i nekoliko van zemlje. Dobitnik je i više nagrada za slikarstvo, a njenom radu, slikama i izlozbama, napisano je preko 1500 prikaza u katalozima, knjigama, časopisima, nedeljnim i dnevnim listovima. Njeni radovi se nalaze u muzejsko galerijskim ustanovama nekadašnje Jugoslavije, kao i u mnogim državnim i privatnim kolekcijama kod nas. Od 2000. godine veći deo njenih radova nalazi se u značajnim kolekcijama na svim kontinentima: od Japana, preko Kine, Rusije, u svim evropskim zemljama, Egiptu, Kanadi, SAD-u, Brazilu i Novom Zelandu.


Portfolio Galerija Feniks


 


Datum objavljivanja: 26.08.2009.