Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Slobodana Sotirova

Otvaranje izložbe slika Slobodana Sotirova održaće se 15. marta u 19h u Galeriji Atrijum. Izložbu će otvoriti Nikola Kusovac.



 


Slobodan Sotirov , rođen je u Pirotu 22. januara 1926. godine. Kada je imao dve godine, roditelji mu se vraćaju u Caribrod gde Slobodan raste i provodi svoje detinjstvo. Sa 16 godina upisao je Sofijsku Akademiju za likovne umetnosti, Odsek slikarstvo, u klasi profesora Ilije Petrova. Godine 1944. prekida studije i do kraja rata učestvuje u NOB-u, da bi nakon toga nastavio studije u Sofiji. Dva semestra proveo je na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu, u klasi profesora K. Hakmana i I. Tabakovića, gde je i doplomirao 1951. godine. Od 1949. do 1952. predavao je crtanje, svetsku i bugarsku književnost u Učiteljskoj školi u Dimitrovgradu. Nakon toga predavao je zidne dekorativne tehnike i analitičko crtaje u Školi za primenjenu umetnost u Nišu, da bi se 1955. preselio u Beograd, gde i danas živi i aktivno učestvuje u likovnom i kulturnom životu grada.



Slobodan organizuje svoju prvu samostalnu izložbu 1947. godine u Leskovcu, a od tad je imao veći broj samostalnih izložbi širom zemlje (Dimitrovgrad, Pirot, Kraljevo, Beograd , Zrenjanin, Čačak, Mladenovac, Vršac, Budva, Apatin, Zemun, Palanka, Novi Beograd ) i inostranstava (Skoplje, Rim, Napulj, Orebro u Švedskoj, Milano, Tokio, Fluhli i Cirih u Švajcarskoj, Sofija, Pernik, Blagoevgrad).


Dobitnik je Zlatne palete ULUS-a 1964. godine, Septembarske nagrade SO Dimitrovgrada 1974. i 1997. godine nagrađen je bugarskom medaljom "Ivan Vazov" za doprinos u kulturi.


 


 



Datum objavljivanja: 04.03.2008.