Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Slobodana Kaštavarca

U utorak, 3. marta u 19 sati u Galeriji Fenix, Tadeuša Košćuška 28, otvara se samostalna izložba slika autora Slobodana Kaštavarca. Izložba će biti postavljena do 21. marta.

 


Slobodan Kaštavarac, rođen je u Beogradu 1952. godine, gde je 1980. završio Fakultet likovnih umetnosti. Od 1981. godine član je ULUS-a. Od 1981. godine je slobodni umetnik. Učestvovao je na dvanaest samostalnih i više desetina grupnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu. 


"Likovni izraz Slobodana Kaštavarca kreće se po tankoj zamišljenoj liniji između asocijativnog i apstraktnog pokazujući različite varijabilne nivoe približavanja jednom ili drugom smeru. Racionalnim postupkom apstrahovanja i redukcije prirodnih polazišta umetnik se nalazi na tragu apstrakcije mada njegovo slikarstvo nije sasvim nepredmetno. Njegove slike sadrže s jedne strane asocijativne forme koje ukazuju na figuraciju i predmetnost ali i segmente koji deluju kao funkcionalne "mrlje", realnost po sebi. Stoga, možemo konstatovati da su slike iz ovog ciklusa Slobodana Kaštavarca nastale kao plod nesputanog subjektivizma, zapravo manifestacija neke vrste autentične umetničke istine i krajnje individualnog doživljaja." 


Milica Todorović, istoričar umetnosti


Iz predgovora kataloga, Niš 2008.


Portfolio Galerija Fenix


Datum objavljivanja: 27.02.2009.