Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Save Stojkova

Somborskoj publici, ljubiteljima likovne umetnosti predstavljeno je 30-tak slika većeg formata rađenih u tehnici ulja na platnu, koja pripadaju novom ciklusu "Šume".

 


Sava Stojkov rođen je 29. marta 1925. godine u Somboru, gde i sada živi. Imao je veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među najznačajnijim su: Velika nagrada bijenala u Milanu 1980. godine, Nagrada publike na I bijenalu Jugoslovenske naivne umetnosti 1982. godine, Nagrada u Veroni 1982. i 1984. godine, Nagrada bijenala za životno delo u Jagodini 1993. godine i Masarikova nagrada Češke akademije umetnosti 1996. godine.


"Fluidni trag iskonske sete panonskog prostora opaža se i na licima seljaka koje je Stojkov portretisao. Taj fluid zrači iz njihovih očiju, iz bora na licu, nasmejanih lulaša i njihovih žena, i majki, udovica i starica... Osim na staklu, Stojkov rado slika i na platnu, ali sa nešto manje efekata. Neponovljiva je svežina detalja njegovih "staklenih" slika. Potez njegove četkice je skriven, stavljen u službu finog, filigrantskog detalja. Boje su reducirane na topli deo hromatskog spektra. Ali ono što najviše uzbuđuje maštu Save Stojkova jeste svetlost. Na način koji nije tipičan za slikara naivca, Stojkov razvija valersku strukturu lokalnog tona, nastojeći da dosegne one tanane odnose svetlosnih gradacija koje faktički gube prevashodnu, plastičnu likovnu funkciju, i čine zalogu psihološkog dejstva slike ". Đorđe Kadijević


 


Datum objavljivanja: 21.03.2008.