Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike o Nemačkoj

Različite nijanse namačke stvarnosti prikazane na 62 fotografije 8 fotografa agencije "Ostkrojc". Sedam renomiranih fotografa iz istočne Nemačke osnovalo je u Berlinu 1990. godine agenciju "Ostkrojc".

 


Agencija "Ostkrojc" danas ima 17 članova iz zapadne i istočne Nemačke i predstavlja etabliranu i priznatu instituciju. Povodom 15 godina postojanja agencija "Ostkrojc" u saradnji sa Goethe-Institutom , koncipirala je izložbu u kojoj su članovi ove agencije predstavili svoje viđenje Nemačke stvarnosti. Prema autorskom principu, 17 fotografkinja i fotografa pozabavili su se ovom tematikom, reflektujući svoja lična iskustva i interesovanja.


Cilj nije bila, niti je nastala reprezentativna slika Nemačke. Ipak ove serije fotografija prikazuju zbir aktuelne slike nemačkog mentaliteta i situacije u Nemačkoj.



Od 1. oktobra do12. novembra 2005. prikazane su "Slike o Nemačkoj" svih 17 autora agencije "Ostkrojc" na sveobuhvatnoj jubilarnoj izložbi u Berlinu. Sa ove berlinske izložbe izabrano je osam karakterističnih pozicija i tako je nastala izložba koja se nalazi na turneji Goethe-Instituta. I ako se umetnički izraz svih osam autora međusobno razlikuje, u ovim različitim pogledima nemačke kulture i društva može se prepoznati zajednički motiv- tipično nemački motiv domovine.



Tomas Majer osećanje domovine predstavlja snimcima prirode severnog ostrva Spikeroga. Jordis Antonija Šleser obrađuje temu gubitka domovine u dva regiona, za koje su karakteristična raseljavanja stanovništava: Hale-Nojštat i Garcwajler na donjoj Rajni. Ane Šenharting skreće pažnju na privremeni ‚ domovine’, koju napuštena deca pronalaze u zgradi nekadašnje škole. Sibile Bergeman se nalazi na senzibilnom traganju sopstvene prošlosti. Lin Šreder otkriva sugestivni trenutak snimka poetskog kvaliteta svakodnevne realnosti. Anete Haušild sa blagom ironijom posmatra tipično nemački nemačke vikend-običaje. Ute Maler diferencirano pripoveda o vitalnosti starijih osoba. Volfgang Belvinkel ispituje mladu generaciju o njihovim idelanim predstavama o domovini i ličnoj sreći.


 


 


Datum objavljivanja: 27.05.2008.