Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Novaka Bubanje

U četvrtak 20. februara u 19. sati u Kući Kralja Petra, otvara se doktorska izložba autora Novaka Bubanje.

 


 

Novak Bubanja je rođen 18. avgusta 1984. godine na Cetinju. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Budvi. Završio je Akademiju lepih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo u klasi profesora Gordana Nikolića. Trenutno je na specijalističkim studijama iz slikarstva kod profesora Vladimira Veličkovića, na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.





Crta i slika od najranijeg djetinjstva. Tokom školovanja u gimnaziji radio je 5 godina u ateljeu poznatog Crnogorskog akademskog slikara Mihaila Jovićevića.


Izložbu će otvoriti Novakov profesor i mentor, proslavljeni srpski slikar Pariskog kruga Miloš Šobajić koji je stvaralaštvo svog studenta opisao sledećim rečima: “ Novak Bubanja slika autentično, onako kako mu dolaze misli i onako kako oseća. Lepota njegovih slika je u njihovoj iskrenosti i nevinosti. On slika kao onaj prvi čovek koji se dohvatio boja i želeo nešto da kaže slikom, kao da niko nikad ni pre ni posle njega nije slikao! On slika da bi nam rekao nešto sasvim intimno, poput deteta koje pokušava da nam opiše svoj strah. Novak Bubanja korača kroz svoje slike pokušavajući da uteši one koje u njima susreće i da ohrabri one koji ove prizore posmatraju.”



Tokom obrazovanja Novak je specijalističke studije završio kod jednog drugog predstavnika Pariskog kruga Vladimira Veličkovića koji je takođe bio pun lepih reči o ovom mladom umetniku. ”Ljudi (figure), životinje, neke čudne životinje, prostor, sve u jednom tihom, suzdržanom tonalitetu, gotovo monohromonom, sa potpuno pomerenom osom gravitacije - elementi su, znaci, simboli, jedne autentične i bogate magije, bliske snu, fantastici negde između Boša i ranog Šagala.”-rekao je Veličković.


 


 


 



Datum objavljivanja: 19.02.2014.