Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike na kamenu Bate iz Vučja

U sredu, 4. februara, u 19 časova u Galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd, otvara se izložba slika na kamenu autora Bratislava Anđelkovića - Bate iz Vučja. Radovi se mogu pogledati do 10. februara. Autor i organizator izložbe Nataša Brkić, akademski slikar.

 


 Bratislav Anđelković rođen je 6. marta 1953. godine u Lebanu. Od 1960. godine živi i radi u Vučju. Likovnu školu završio je u Peći 1971. Po završetku škole uključuje se u likovni život Srbije. Izlagao je u zemlji i inostranstvu, kolektivno i samostalno. Aktivan je učesnik likovnih kolonija i humanitarnih aukcija.


 "...Analize ovog autentičnog i malo čemu drugome nalik, dela našeg autora učiniće budući, ali kao njegov savremenik moram da primetim: da je potekao iz plemena Milićevog, da se dobre vode tu napio, torbu napunio i lepim i dobrim i zaputio se težim i uskim putem, sam, bez pratilaca; da mu je iskaz u nivou koji neki zovu poetskim nadrealizmom, a da mu nisu strani ni postupci starih majstora s duvarova naših božanskih hramova, niti hiperrealizam; da mu je paleta potpuno prilagođena podlozi, da na kamenu slika mutnjikavo, na drvetu i koži jasno i jarko, kao što i treba i kao što Bog zapoveda; da su mu ciklusi "I ovaj kamen zemlje Srbije" i "Mi znamo sudbu", komentari istorije prelomljene kroz dušu savremenog i brižnog Srbina, koji o rodu svome dobro misli i želi mu da bude i lepši i bolji nego što jeste. I svakako dok protiče Reka vremena, autor i gospodin Bratislav raste, svakim delom svojim, svakim potezom četke, jer u njih ugrađuje energiju dobru, svoga okruženja, svoje istorije, svoga roda..."

                       istoričar umetnosti, Dušan Milovanović


 


 


Datum objavljivanja: 03.02.2009.