Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Mirjane Jovanović

U četvrtak, 8. septembra u 19 časova, u Kući kralja Petra na Senjaku, biće otvorena samostalna izložba slika Mirjane Jovanović.


 


Dođite da se družimo sa autorkom koja duže od dve decenije nije izlagala u svom gradu... Mira Jovanović će predstaviti dela koja su nastajala poslednjih 30 godina, ali sa posebnim osvrtom na novi ciklus slika koji će ovu slikarku, učenicu Stojana Ćelića predstaviti u potpuno novom svetlu.







Mirjana Jovanović  je Akademiju likonih umetnosti završila u Beogradu u klasi profesora Stojana Ćelića.



Samostalno je izlagala u zemlji i nostranstvu, učesnik je brojnih kolektivnih izložbi i likovnih kolonija. Jedan od umetnika Kuće slikara na Kosančićevom vencu, gde ima svoj atelje. Pored slikarstva, bavila se pedagoškim radom.



Mira Jovanović u svom Beogradu nije izlagala samostalno duže od dve decenije. Izložba u Kući kralja Petra ima delimično retrospektivni karakter, jer će publika moći da vidi i neke od najranijih Mirjaninih slika, ali predstaviće i novi simbolični ciklus "Stogovi" kojim Mirjana Jovanović istražuje liniju, oblik, pretvarajući u jednoj posenoj igri stogove sena u ljude, siluete, senke i priču koju do sada nije ispričala. Zanimljiva izložba svakako je prilika da se publika upozna sa jednom autentičnom umetničkom estetikom i da možda i otkrije jednog pomalo zaboravljenog umetnika.


 



Datum objavljivanja: 07.09.2016.