Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Milana Kralja

Otvaranje izložbe slika Milana Kralja. Izložba se otvara u utorak 15. marta u 19. sati i biće otvorena do 2. aprila 2016. svakog dana od 10 do 20 sati (sem nedelje).


 


Iza zavese                                                



Novi ciklus slika Milana Kralja u Galeriji Kolarčevog univerziteta nastavak je njegovih slikarskih istraživanja vrlo specifičnih apstraktnih oblika, velikog formata, akrilne boje na platnu. Sklonost ka eksperimentu ne remeti sakralni pristup u nastanku slike. Motivi su ornamentalni, međusobno različiti, kružno rotirajući, kao da nastaju jedan iz drugog. Boja je na ovim slikama osnovno  sredstvo, a paleta gotovo pastelna, mešavina osnovne boje sa crnom ili belom, kao podloga u valerskim suprotnostima i kao gradivni antipod slike koja treba da se pojavi. Antropomorfni elementi se ponavljaju u modulacijama, podstiču asocijacije, ali izmiču definisanju forme, izrastanju u prepoznatljiv pojam-oblik. Posebnu celinu čine „ikonične“ slike sa „stvorenim oblikom“ u mandorli, okviru u strukturi slojevitog platna. U ovoj seriji slika sama priprema platna učestvuje u slikarskom narativu: svojom reljefnom strukturom, zašivenog platna na već pripremljeno, koje je u osnovi i na blind ramu. Isecanjem jajolikog otvora,  otkriva se motiv na slici, naslikan na osnovnom platnu. Scenu uokviruje stilizovani ram, reljefno nacrtan oko otvora. Centralna predstava, tako uvećana, blago ironično, nudi atmosferu minijaturnih medaljona. Da bi čitav proces bio jasno predstavljen, na nekoliko slika su, kao portreti, predstavljeni osvajani motivi u uvećanju. Preispitane su, još jednom, postojanost i struktura materije i forme i obeležen je trenutak njenog „oživljavanja“. Slike Milana Kralja trebalo bi posmatrati i kao tragove intimne radoznalosti da dokuči, a procesom slikanja i otkrije, tajanstveni proces stvaranja, prelaska materije u formu. Krajnji ishod na slici je iznenađenje otkrivanjem novih, potencijalnih mogućnosti.

Dragica Vuković 



Milan Kralj je diplomirao na Hunter College City University of New York 1984. i na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 1992. Magistrirao je na FLU 1994. Fotograf je galerijske scene Beograda:


www.gallery-shots.blogspot.com


Samostalne izložbe:

2011. Nova galerija, Beograd 2010. Prodajna galerija „Beograd“ 2007. Galerija „Mostovi balkana“, Kragujevac 2006. Galerija SULUJ, Beograd 2005. Likovna galerija Kulturnog centra Novog Sada 2002. SANU, Novi Sad 2001. Moderna galerija, Zrenjanin 1999. Galerija ULUS, Beograd 1998. Medija centar, Beograd 1997. Kulturni centar „Laza Kostić“, Sombor   Galerija savremene umetnosti Centra za kulturu, Pančevo Centar za vizuelnu umetnost „Zlatno oko“, Novi Sad 1996. Likovna galerija Kulturnog centra Beograda 1994. Galerija Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd 1993. Galerija Kolarčeve zadužbine, Beograd Galerija Doma kulture Studentski grad, Beograd


 



Datum objavljivanja: 11.03.2016.