Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Marklena Mosijenka

Autorska izložba "Stvaralaštvo Marklena Mosijenka kroz prizmu istoričarke umetnosti Tijane Stojiljković", najavljena je za period 30 oktobar - 10 novembar u velikoj sali galerije Stara Kapetanija. Na izložbi će biti redstavljeno oko 40 slika rađenih tehnikom ulje na platnu.

 


Motive za svoje slike, Mosijenko pronalazi u zapisima sveta kojeg vidi oko sebe. Ovaj tipični portretista Beograda, rođen je u Rusiji gde je proveo prvu mladost i to se oseća u njegovim radovima. Lirska poetičnost, bajkoviti predeli, kao da ilustruju neka od Puškinovih i Ljermontovljevih dela, koje je sam rado čitao. Mosijenko najčešće obrađuje motive Beograda i Zemuna, mrtve prirode i aranžmane cveća koji će ljubiteljima umetnosti biti predstavljeni ovom prilikom.




Marklen Mosijenko rođen je 1928. u Odesi, bivšoj SSSR. Od 1929. – 1944. živi u Moskvi. Kao dobrovoljac II jugoslovenske brigade, dolazi u Beograd, u kojem ostaje i nakon zavrsetka rata. U Beogradu je upisao Likovnu Akademiju i Majstorsku Radionicu, koju uspešno završava u klasi Đorđa Andrejevića Kuna 1953. Ulazi u beogradski likovni krug slikara i sa Majdom Kurnik, Ksenijom Divjak, Mariom Maskarelijem, Stojanom Ćelićem počinje da stvara.

Član ULUS-a je od 1957. godine. Slike mu se  nalaze u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu, Modernoj galeriji u Lazarevcu, rezidencijama inostranih ambasada i mnogobrojnim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.  Živi i stvara u Beogradu, s ateljeom na Kosančićevom vencu.


Tijana Stojiljković završila je osnovne studije Istorije umetnosti na Filozofskom Fakultetu u Beogradu, Univerzitet za strance u Peruđi, Italija, odsek za italijanski jezik i kulturu, a potom i specijalističke studije na Fakultetu  organizacionih Nauka u Beogradu, odsek Odnosi s javnošću i multimedijalne komunikacije. Proučava umetnost XX veka i bavi se novinarstvom.


 


Datum objavljivanja: 08.10.2008.