Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Ivane Sokolovski

U Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija, Kej oslobođenja 8, Zemun, 16. oktobra u 19 časova biće otvorena samostalna izložba slika Ivane Dragutinović Sokolovski. Radovi se mogu pogledati do 28. oktobra.

 


"U stvaranju svog slikarskog univerzuma, Ivana Sokolovski izabrala je naizgled siguran, tradicionalan put, dug i težak, ali i prepun iskušenja. Opserviranje živog modela, izučavanja remek-dela istorije umetnosti, ispitivanja krajnjih podsticajnih i izražajnih mogućnosti klasičnih slikarskih tema, kao što su akt, portret ili pejsaž i pronalaženje  njihovih novih  odnosa, su ona kardinalna iskustva koja je umetnica morala da stekne da bi progovorila svojim personalnim  slikarskim jezikom.

 Shvatajući da se sam čin slikanja, lični rukopis  kao fizička, telesna aktivnost  generiše  iz vlastitog individualnog zamaha, iz sopstvenog telesnog sklopa, temperamenta, uosećavanjem i  poistovećivanjem sa telom slike kao novim bićem, umetnica je ostvarila snažne prizore,  monumentalna pejsažna stanja.

Ove slike velikih dimenzija, široko   koncipirane   i  slikane,  istovremeno su izbrazdane pastuoznim nanosima  koji nisu u  funkciji  struktuiranja topografije ovog prizora, već su pre tragovi,  seizmografski zapisi, turbulencija unutar stvaralačkog bića autorke. Smelim kadriranjem ljudskog tela ili lica, ona postepeno gube svaku vezu  sa svojim  prethodnim morfološkim stanjem /živog modela, ili  skulpture i to Rodenove, ili njihovih fragmenata.

Fenomen parcijalnosti,  kao mogućnost sintetičkog izraza koji podjednako sugestivno dočarava ono što jeste i čega nema; ono što je prisutno i odsutno, zaokuplja Ivanu Sokolovski na njenom putu ka totalnoj slikarskoj apstrakciji. Ona svodi svoj narativ na plastički nivo. Preciznost autorkinog diskursa, stvaralačka koncentracija izoštrena je  u dramatici dodira onoga što evocira na telo, i okolnog  prostora praznine. Za nju je to sudbonosno važno kao dodir života i Tame, Erosa i Tanatosa.

Ostvarenje telesnog na slikama Ivane Sokolovski ne postiže se simulacijom karnalnog u izboru kolorita  koji se u tumačenju ovih pejsažnih stanja kreće od mrkih zemljanih boja do jarko žute i vatreno crvene. I pored ovakve erupcije boja suprotstavljene tamnini iza horizonta/ konture tela, žustrinom poteza vlaknastim nanošenjem paste, unosi se ekspresija i uspostavlja krvotok u tako oživljenom slikarskom tkivu…"



Istoričar umetnosti, Bojana Burić


Ivana Dragutinović Sokolovski je rodjena 1974. u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala  na FLU, Beograd u klasi prof. Čedomira Vasića. Član ULUS-a od 2000. Od 1996-2002. stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka.Samostalno izlagala 2003- Galerija FLU, magistarska izložba. Učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama i kolonijama u zemlji i inostranstvu.


 


Datum objavljivanja: 13.10.2008.