Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Ivana Tabakovića (1898 - 1977)

Izložba akademika i nekadašnjeg profesora Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, Ivana Tabakovića održaće se u Galeriji Rima od 2. do 12. decembra.
Tekst za kataloga napisao je Prof. dr. Jerko Denegri koji će ujedno i svečano otvoriti izložbu u petak, 2. decembra u 18 sati.


 


Ovom izuzetno značajnom Tabakovićevom retrospektivom Galerija Rima ujedno obeležava tri godine postojanja i uspešnog rada.



Ivan Tabaković (1898-1977) je bio i ostao jedan od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka. Studije slikarstva pohađao je u Budimpešti, Minhenu i Zagrebu, bio je član umetničkih grupa Zemlja, Dvanaestorica i Šestorica, najpre profesor na Akademiji likovnih umetnosti a potom, do penzije, profesor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu. 1972. izabran je za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Bio je jedan od inicijatora osnivanja Škole za primenju umetnost (iz koje će se kasnije razviti Akademija), jedan od osnivača Odseka za keramiku, a zajedno sa Nedeljkom Gvozdenovićem pokrenuo je Galeriju SANU. Dobitnik je najznačajnijih priznanja za likovno stvaralaštvo a danas je nagrada iz Fonda "Ivan Tabaković", koju dodeljuje SANU, jedan od najprestižnijih u oblasti vizuelnog stvaralaštva.

 

Postavka u Galeriji Rima obuhvataće slike iz privatnih kolekcija koje zaokružuju celokupan Tabakovićev stvaralački opus od 1935. godine pa do njegove smrti,od intimističkih slika iz sredine tridesetih pa sve do koloža koje je stvarao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina.



Datum objavljivanja: 30.11.2011.