Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Ilije Pandurovića

Galerija Opštine Vračar poziva na izložbu slika Ilije Ike Pandurovića iz umetničke kolekcije porodice Stojiljković, 11. marta 2014. u 18.30 h, Njegoševa 77, Beograd.


 


Ilija Pandurović (1933-2013) je Likovnu Akademiju završio u klasi profesora Zore Petrović i Ljubice Cuce Sokić.  Sam je bio likovni  profesor u umetničkoj školi u Beogradu. Održao je 28 samostalnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji, Australiji i Italiji i učestvovao preko 100 puta na raznim kolektivnim izložbama. Dela mu se nalaze u nekoliko muzeja, galerijama i kolekcijama velikih firmi. Dobitnik je više nagrada - za crtež, slikarstvo i pejsaž. Bio je član ULUS-a. Ceo svoj radni vek proveo u Beogradu kao slobodan umetnik. Ovo je In memoriam izložba.



Rođen na Čuburi, gde je i proveo veći deo života, često je viđan na potezima od Ade Međice na Savi, Ušću ili na Velikom ratnom ostrvu na Dunavu kako šeta i upija ono što će kasnije preneti na platna. Njegove slike su prepoznatljive jer su mu teme slične – nadahnuće je crpeo u Beogradu, ali i golubovima kao neizostavnom elementu u njegovom životu. Slikao ih je raznih formata i oblika, ali uvek sa jednakom strašću. Može se slobodno i reći da je začetnik posebnog onorističkog slikarstva u Srbiji. Slike su mu lirske, poetične, pomalo mistične, dok se na nekim platnima provlači čvrsta geometrijska mreža satkana od trouglova, rombova i kvadrata raznih boja vešto ukomponovanih u glavne aktere – golubove.



Autor izložbe i teksta: Tijana Stojiljković

Osnivač kolekcije: Ružica Stojiljković

Izložba će biti otvorena do 25. marta 2014.


 


 



Datum objavljivanja: 07.03.2014.