Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike i objekti Radovana Miće Trnavca

U utorak, 19. novembra 2019. godine, u 13:00 časova, u Zavičajnom muzeju Homolja u Žagubici biće otvorena izložba slika i objekata našeg poznatog umetnika Radovana Trnavca Miće, pod nazivom „Juče, danas, sutra“.


 


U pitanju je retrospektivna izložba slika i objekata srednjeg i većeg formata, nastalih u periodu od 1976. godine do danas.


Radovan Trnavac Mića rođen je 1950. godine u Kragujevcu. Diplomirao je slikarstvo na Likovnoj akademiji u Beogradu 1977. godine, u klasi prof. Mladena Srbinovića. Od 1981. do 2005. godine živeo je u Americi, gde je stekao veliki ugled. NJegove slike nalaze se u brojnim svetskim muzejima i privatnim kolekcijama. Do sada je izlagao 59 puta samostalno u Srbiji, SAD, Kanadi, Rusiji, Belorusiji, Italiji, Poljskoj, Makedoniji, Republici Srpskoj. U okviru grupnih izložbi, kojih je bilo oko 1000, izlagao je sa umetnicima kao što su Pikaso, Vorhol, Raušenberg, Lihtenštajn i dr. Pored slikarstva bavi se i freskoslikarstvom mozaikom, i vajarstvom. Autor je pet spomenika, koji se nalaze u makedonskim gradovima Bitolj, Kruševo i Brusnik. O Mići su snimljena tri dokumentarna filma, objavljene su brojne TV reportaže kod nas i u svetu, tri monografije posvećene su njegovom liku i delu, a od knjiga izdvajamo: Art in America (1983), The Vest of Day Tripping and Dining (1986), Soho (1991), U senci slavnih (1995), Ilustrovana istorija srpske dijaspore (2006), Dnevni žaropek (2008), Neobične sudbine (2010), Momo Kapor - sećanja i druženje (2011), Serbica Americana (2014) i dr. Predsednik je Upravnog odbora Internacionalnog umetničkog studija, osnovanog od strane grada Valjeva, koji upravo nosi njegovo ime „Radovan Trnavac Mića“. Dobitnik je brojnih prestižnih domaćih i inostranih nagrada i značajnih priznanja. Od 2005. godine živi i radi na relaciji Beograd-Valjevo-NJujork.




Više informacija se može dobiti na adreasama www.radovantrnavacmica.com i www.ius-trnavac.org.

„NJegove slike, kazaće još kritičari, u sebi kriju Feniksa. Sa svakom slikom, skulpturom, izložbom i nagradom, sa svakim novim projektom, on se ponovo potvrđuje, ali to čini bez pompe, on prosto nije čovek samoreklame, ali je njegovo delo kao mitska ptica, koja uvek poleće iznova, nalazeći snagu u sebi i svojoj veri u smisao umetnosti,  u ljude, koje razume i voli i kada su junaci i kada su akteri mogućeg sumraka civilizacije, budući da bez njih takvih i „takvih“, bilo kakve civilizacije ne bi ni bilo. Otuda i njegovo iskreno ljudsko verovanje da će doći dan kada će svet biti bez beskućnika i gladnih ljudi, pogotovo dece. Sa njegovom umetnošću, koja je ostavila već neizbrisiv trag u srpskoj umetnosti tokom poslednjih decenija 20. veka, umetnošću koja tako ide u susret životu, a ne poriče stvarnost, umetnošću koja nudi nadu, koja nas uverava da možemo biti bolji, taj dan možda i ne mora biti tako daleko...“, ističe u likovnoj kritici Rada Filipović, opisujući Radovana Trnavca Miću kao slikara snažnog talenta, vizionarskih poruka i duboke etičnosti.




Izložba će biti otvorena dp 10. decembra 2019. godine.


 



Datum objavljivanja: 18.11.2019.