Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike i crteži Vojislava Radovanovića

Tokom meseca novembra, u umetničkoj Galeriji Eurocentar održava se izložba slika i crteža Vojislava Radovanovića, jednog od najperspektivnijih predstvanika mladje generacije srpske likovne scene… Otvaranje izložbe: sreda 6. novembar. 2013 u 19h

 


Tokom trajanja postavke u Eurocentru Radovanović će  organizovati  tri besplatne likovne radionice za decu školskog i gimnazijskog uzrasta u saradnji sa obrzovnim sistemom Ruđer Bošković, a svi zainteresovani imaće priliku da se tokom popodnevnih druženja i  razgovora sa Vojislavom Radovanovićem na bespatnim čajankama bolje upoznaju sa stvaraslaštvom ovog mladog umetnika. 

Intrigantnim naslovom izložbe “Projekat: Rajski vrt” Radovanović upućuje na odsustvo duhovnih vrednosti u savremenom društvu i pokušava da rekonstruiše duhovnost u svima nama.

Izloženi radovi, uglavnom većeg formata, nastali su kao rezultat višegodišnjeg  Radovanovićevog likovnog istraživanja teme korova, kao simbola nepravedno osuđenih, odbačenih, ili etiketiranih pripadnika ljudskog roda.  Simbolični naslov te serije radova, “Korov uvek procveta” zapravo slavi trijumf nad ljudskom potrebom da stvari sagledavamo kroz prizmu predrasuda…

Prepoznatljiv po jedinstvenom likovnom izrazu Radovanović se i dalje bavi motivima neobičnih biljaka,  korova, drveća, gradeći simbolične predstave zaboravljenog rajskog vrta. Radovanovićev istančani likovni rukopis najcešće se prepoznaje u razlictim šrafurama tankih linija i pastuloznim potezima koji grade jedinstveno tkivo slike… Same slike i crtezi obiliju zlatnom bojom kao simbolom božanskog prisustva kroz ideju upotrebe najplemenitijeg materijala.

Radovanović je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti 2005. godine, a iza sebe ima na desetine samostalnih  i grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Široj javnosti je poznat i po autorskim TV emisijama iz oblasti kulturno-umetničkog programa. Projekat: Rajski vrt je Radovanovićeva trinaesta samostalna izložba.

Povodom svečanog otvaranje izložbe u Galeriji Eurocentar biće organizovan i mini koncert naše mlade violončelistkinje Jelene Jele Mihailović.


Biljana Jotić

Istoričar umetnosti, organizator izložbe


 


Datum objavljivanja: 31.10.2013.