Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike i crteži Stefana Dimitrijevića

Otvaranje izložbe slika i crteža Stefana Dimitrijevića u utorak 19. juna, u 19 sati. Izložba će biti otvorena do 7. jula svakog dana od 10 do 20 sati (sem nedelje).

 



Traganjem za novim izrazom i rešenjima: kroz asamblaže, reljefe i skulpture, pokušavam da ponovo preispitam odnos klasičnih geometrijskih skulptorskih oblika. Odnosi organskog i konstruktivističkog čine simbiozu materijalnog i duhovnog. Unutrašnja konstrukcija, ne toliko vidljiva, uvek je prisutna i ti tokovi čine  aktivnom površinu koju iščitavamo na različite načine. Radeći na skulpturama, želim da proniknem u prirodu oblika i da u njemu nađem suštinu. Svođenjem forme, odnosno njenim apstrahovanjem i pojednostavljivanjem, nastojim da pronađem način kako da se održi vitalnost forme i ideje. U osnovi ovih skulptura je ideja koja ima uporište u nesvesnom i intuitivnom. Zbog toga se mogu zapitati šta je zapravo oblik i kakvu mi možemo imati svest o njemu. Neposredno kolažirajući i upoređujući odnos praznog i punog, lakog i teškog, pokušavam da artikulišem prostor, mase, volumen, vertikale i horizontale. Samim tim menja se i razvija svest o obliku.  Svet koji se sve više ubrzava i svodi na ukidanje doživljaja, inspiriše me da upravo doživljaj prepustim kontemplaciji u svoj toj ubrzanosti kojom smo okruženi. Problem je u tome što smo se svi udaljili sami od sebe i od sopstvene prirode.

 

Dok klešeš kamen, osećaš duh materijala i njegova svojstva. Tvoja ruka misli da prati misao materijala.

Konstatin Brankuši





Stefan Dimitrijević rođen je 1992. godine u Beogradu. Završio je Srednju školu za dizajn, a Fakultet likovnih umetnosti, Odsek vajarstvo, upisao je 2011. godine u klasi profesora Zdravka Joksimovića. Master studije završio je u klasi profesora Veljka Lalića. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti.




Izložbe:



2017. „Pogledi”, Galerija 73, Beograd



2016. „Perspektive”, Nacionalna galerija, Beograd.



2015. Izložba nagrađenih radova, Galerija FLU, Beograd



2015. Bijenale studentskog crteža, Beograd.



2014. Izložba nagrađenih radova, Galerija FLU, Beograd.



2014. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti, Dom omladine,



Beograd.



2014. FESTUM, Studentski kulturni centar, Beograd.



2013. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti, Dom omladine, Beograd.



2013. FESTUM Studentski kulturni centar, Beograd.



Umetničke intervencije: 2, 3, 4, 5 i 6 [ http://umetnickeintervencije.blogspot.rs/ ]





Nagrade:



Nagrada „Vladeta Petrić”, Beograd, 2014.



Nagrada „Sreten Stojanović, vajar", 2015.



Nagrada za skulpturu u materijalu, Savski venac, 2015.


 


 



 


Datum objavljivanja: 18.06.2018.