Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike i crteži Dejana Živkovića

Izložba slika i crteža pod nazivom, „"Impresije iz blistave čeljusti goropadi” atora, Dejana Živkovića u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva. 13 – 24. 6. 2016.
Otvaranje izložbe 13. 6. u 20h.


Zoran Živković: Ljudi koji piju aflatoksin


 


 


"Izazvan emocionalnom, intelektualnom, etičkom i estetskom potrebom za nekom vrstom reakcije na aktuelni društveni sistem prepun mana i nedoslednosti, angažovano izvodim seriju radova idejno koherentne i vizuelno dosledne celine koji u fokus interesovanja stavljaju preispitivanje pozicija, uloga i snage individue unutar takvih okolnosti. Primenivši estetiku pop kulture sa karakteristikama stripa i animiranog filma, uronjen u svet kao akter, posmatrač, subjektivni procenitelj i narator, artikulišem lične upitanosti, dileme i opsesije kako bih zabeležio upečatljive prizore iskrivljene realnosti kroz svoju percepciju sveta koji nas okružuje. Koristeći nadrealne elemente da bih istakao iracionalnosti savremenog društva, kritičkim tretiranjem ozbiljnih tema sredstvima ironije, apsurda, groteske i humora, suočavam se sa problemima poput konzumerizma, komformizma, religijske indoktrinacije, zagađenja, istrebljenja vrsta, socijalne inertnosti, anksioznosti, itd. Ujedno reinterpretirajući velike teme uvaženih slika istorije umetnosti, s namerom da naglasim značaj aktuelnih pitanja kao i važnost prepoznavanja i razumevanja novonastalih društvenih situacija, eksplicitno preuveličavam stvarnost navodeći na smeliji odnos prema njenim apsurdnim pojavama. Ovaj rezultat istraživanja proizilazi iz osnovne koncepcije koja je otvorena za dalju razradu i tumačenje."

Dejan Živković                          





"Dejan Živković slika svet koji poznajemo, ali malo pomeren i drukčiji. U tom izvitoperenju krije se nešto uzbudljivo. Možda, nekakva sasvim svakodnevna misterija."

Aleksandar Zograf


"Slikar mora da ima prljave ruke i garav obraz. Ne od svojih boja, već od blizine života, od njegovog dodirivanja i odbrane, od hrabrog hodanja kroz čađavi vetar sveta. Dejan Živković taj garavi svet brani svojim bojama i temama."

Lazar Džamić





Dejan Živković je rođen 1983. u Osijeku, Hrvatska. Nakon prirodno-matematičke gimnazije i nekoliko godina studija Grafičkog dizajna, odlučno se posvećuje slikarstvu. Na konkursu „Mladost” 2015, u organizaciji Niš Art fondacije, uvršten je u 58 najboljih srpskih umetnika do 35 godina; usledile su grupne izložbe u Nišu (Galerija „Srbija”) i Beogradu (Kuća legata). Tokom 2016. samostalno izlaže u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad u Beogradu, Tribini mladih Kulturnog centra Novi Sad i Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva. Živi i radi u Novom Sadu, Srbija.




 



Datum objavljivanja: 06.06.2016.