Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Gojka Varde

U četvrtak 24. februara u 19h u Galeriji `73 Požeška 83 a, otvara se samostalna izložba slika autora Gojka Varde.


 


Gojko Varda



Arhitekta unutrašnje arhitekture i profesor industrijskog oblikovanja



Rođen je 1936, u Beogradu. Godine 1955. završio je gimnaziju, a 1960 je diplomirao na Odseku za unutrašnju arhitekturu na Akademiji za primenjene umetnosti u Beogradu. Od studentskih dana sve do danas, Varda ne prestaje da se usavršava. Posvećenost poslu činila ga je vrsnim industrijskim dizajnerom, o čemu svedoče brojna priznanja i nagrade koje je dobio, kao i članci u kojima se pisalo o njegovom radu. Već 1963, na Pariskoj izložbi dizajna, dobija nagradu – plaketu „Žak Vijeno“za dizajn zidnog sata INSA. Kao vrstan majstor, pretežno je sam izrađivao modele za svoje predmete, budući da dobro poznaje tehnologiju materijala.

Fordovu stipendiju za dizajn dobio je 1963. godine, na konkursu Instituta za internacionalno obrazovanje (I.I.E. – Institute of International Education) iz NJujorka. To putovanje mu je omogućilo da se upozna i sarađuje sa značajnim imenima arhitekture i dizajna iz sveta i kod nas (Charles Eams, Ludwig Mies Van Der Rohe, Niko Kralj...)

Doprinos Gojka Varde ne ogleda se samo u dizajnu, već i u osnivanju škole i obrazovanju mladih dizajnera. Naime, on je jedan od osnivača Škole za industrijski dizajn, danas Škole za dizajn na Dedinju, prve takve srednje škole za primenjenu umetnost u svetu. Inicijativa za njeno osnivanje pokrenuta je 1962, a u to su bili uključeni već istaknuti umetnici tog vremena - Dragoslav Stojanović-Sip, Radmila Lazarević, Nebojša Mitrić, LJubomir Pavićević-Fis, Andra Milenković i Đorđe Gorbunov. Škola je osnovana 11. maja 1963. godine, uz podršku Skupštine grada Beograda, pod nazivom – Škola za likovne tehnike.

Na samom početku rada škole, mnogi značajni strani dizajneri, arhitekte i teoretičari (Victor Joseph Papanek, Jay Doblin...) odali su priznanje za takav nastavni plan, što je moguće videti u knjizi utisaka Škole. Gojko Varda je od 1964. bio profesor i šef Odseka industrijskih proizvoda, a od 1972. preuzeo je funkciju direktora Škole, gde je svojim radom doprinosio sve do odlaska u penziju. Posle toga, predavao je i na Akademiji za dizajn, a zatim i na Beogradskoj politehnici, sada Akademiji tehničkih strukovnih studija. Ova ustanova uvela je i nagradu za dizajn „Gojko Varda“ – koja se dodeljuje najboljem studentu generacije.



Kao pedagog, Varda je mnoge generacije diplomiranih tehničara dizajna naučio da gledaju na dizajn ispravno, da vide i procenjuju njegove vrednosti. Podsticao je njihovo stvaralaštvo i radoznalost usmeravajući njihov talenat i sklonosti, tako karakterističnim za mlade generacije. Svoje znanje o pedagoškom radu delio je na mnogim kongresima i predavanjima, za koja je takođe dobio mnoga priznanja.

Nakon više od šest decenija posvećenosti dizajnu i estetici, Gojko Varda i danas stvara i skicira istim žarom kao sa početka karijere. NJegova razmišljanja o dizajnu i likovnoj umetnosti uopšte, i dalje su sveža, inspirativna i autentična.



Datum objavljivanja: 22.02.2022.