Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Dejana Babovića

Izložba slika „Tragovi na duši“ autora Dejana Babovića, biće otvorena u sredu, 10. novembra sa početkom u 19 časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Banovo Brdo).


 


Dejan Babović rođen je 1962. u Ivangradu (Berane), Crna Gora. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu  u Beogradu kod profesora S. Ličine 1988. godine.  Radio u “Energoprojektu”(1989-91),  PP “Mecon”(1991-93), u statusu samostalnog  autora u ULUPUDS-u  (1994-2004. i od 2014. do danas) “Autorski Atelje BABOVIĆ” (2004-2014). Član je Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a od 1992. god.  Predsednik Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a (2005-2009) ,  Član Saveta Salona Arhitekture ( 2004-2008) ,  Član Odbora Nagrade “Ranko Radović” ( 2007-09 i od 2014 -18).  Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja iz oblasti arhitekture i likovne umetnosti.    




„Ne zalazeći u lične razloge koji čoveka usmeravaju na razne izbore tokom života i puteve svakako, izbor slikarske umetnosti kao delić jedne moćne i trajne univerzalne priče može se tumačiti na različite načine. Slučaj, želja, tradicija, izazov i, iznad svega, potreba. Nova izložba Dejana Babovića nosi naziv ’Mudrost ima žensko lice’ i poruka koju nam umetnik šalje jasno upućuje na spojivost duhovnog i telesnog, vizuelnog i nedorečenog, misaonog i ličnog odnosa prema svetu i interesovanju, ili izboru teme koja uzima primat u ovom ciklusu Babovićevih slika. Ova potreba da se na osoben način umetnik bavi temom koja može i kao tema i kao izbor biti osporavana na bezbroj načina , gde su asocijativni principi skoro neizbežni, u stvari govori o večnoj mladosti umetnika, kome fizička prolaznost ni u jednom obliku nije prepreka, koji svoje vizije moćno osmišljava, prenosi na papir ili slikarsko platno, a potom  u ličnu impresiju i doživljaj udela u naše učmale i mahom jednolične živote. Otuda slobodno možemo reći da ove Babovićeve slike i crteži, bude usnule i pospane, bude one koje su klonuli duhom i izgubili nadu, razagone tmine večnih nedoumica prolaznosti, bacaju strahove pojedinaca u zaborav i čine stvarnost novijom, bliskijom, lepšom, pročišćenijom, razumljivijom i drugačijom. Definitivno, Babović je neko ko je svoj životni i umetnički put trasirao na osoben i sasvim ličan način.  Ne priklanjajući se tekućim modnim trendovima, nikakvim sporadičnim lošim uticajima koji idu na štetu same umetnosti, umetnik i arhitekta gospodari svetom koji je sam osmislio, i kojem uvek na nov način daje novo značenje, i u njemu otkriva novu i smisleniju lepotu.“

Fragment teksta kniževnika Veselina Mišnića


Izložba će trajati do 16. novembra. Svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.


 



Datum objavljivanja: 09.11.2021.