Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Darka Nikolića

U četvrtak, 31. marta u 18.30 sati u Velikoj sali Fakulteta umetnosti u Nišu otvara se specijalistička izložba slika autora Darka Nikolića.


 


"Pored slikarastva, uporedo se bavim i vajarstvom. Još u detinjstvu sam počeo od plastelina da pravim likove iz sveta mašte. Nešto kasnije sam se oprobao u drugim plastičnim materijalima, kao sto su glina i glinamol. Smatram da sam najveći smisao svog stvaralaštva u vajarskom oblikovanju našao u kombinovanoj tehnici raznih materijala, koje nalazim na otpadu ljudskog društva. (predmeti od metala, plastike, papira, gume, stakla, platna...) Uz kombinovanje raznih vezivnih sredstava i boja, sa dozom kamufliranja, dobijam plastičnost oblika koji kroz modelovanje uspevam da dovedem u određenu vizualnu formu sa pričom. Tim svojim činom, pre svega stvaram umetničko delo a zatim upućujem apel, i skrećem pažnju na vrednost i mogućnost eksploatacije materijalnog odpada u humane svrhe, mogućnost komunikacije ljudi preko čvrstih materijala bačenih od strane društva.




Moglo bi da se reći da su slike pod temom Crna priča autobiografskog karaktera. Ne na onaj način kakav je moj privatan, svakodnevni život, već je tema mog duhovnog i psihičkog stanja dok gradim sliku. Iz crnog tona izranjaju figure, aktovi, portreti, sablasti kao i po neko dete koje unezvereno bulji u posmatrača. Često je i prisutan moj portret u funkciji sablasti ili utvare, koja predstavlja nemir ili moj skriveni strah, tako da se može reći da dok stvaram pričam priču koja ne može da se ispriča. Ona jednostavno teče ili se gubi u tami prosšosti. 


Tema Iza ogledala predstavlja slike na kojima se nalaze različita mitološka bića u svom okruženju: minotaur, gorgone, furije i pegaznorozni konji, koji se pojavljaju i spajaju tako da prave neku novu priču fantazmagoričnog karaktera. Uz kombinaciju raznih slikarskih tehnika slikam fantastična organska ili poluorganska bića, stvorenja koja izgledaju poput skulptura: karjatide obložene mesom ili kožom raznih gmizavaca i vodozemaca i koji su deo njenog okruženja. Ponekad su to i fluidna stvorenja, poluprozirna koja kao duhovi izlaze iz apstraktne pozadine raznih ornamenata i fleka. Ono što se krije iza ogledala je za mene upravo taj fantazmagorični svet."


 


 



Datum objavljivanja: 30.03.2011.