Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Čedomira Krstića

U četvrtak, 12. novembra u 19 časova u Galeriji RTS-a, Takovska 10, otvara se izložba slika Čedomira Krstića. Izložba će trajati do 5. decembra, 2009. godine.

 


Izložba slika Čedomira Krstića, nastala je kao plod nastojanja da se na nov način sagleda i shvati stvaralaštvo Čedomira Krstića, slikara poetskog realizma, odnosno, intimizma, predstavnika generacije umetnika koja je posle Drugog svetskog rata uspostavila stvaralački kontinuitet sa najboljim predstavnicima naše međuratne umetnosti koja se oslanjala na iskustva francuske škole. Na izložbi u Galeriji RTS-a biće predstavljena 33 ulja na platnu (enterijeri, pejsaži, portreti) nastali od 1968. do 1988. godine, iz zbirke porodice Čedomira Krstića, a koja dobro reprezentuju celokupno stvaralaštvo ovog autora.




Autor postavke i teksta u katalogu, istoričar umetnosti Natalija Cerović, između ostalog, piše: «Dosadašnja tumačenja ovog slikarstva isticala su mirnu kontemplaciju, svojstvenu dokolici tihih nedeljnih popodneva. (...)  Suštinski, Čedomir Krstić ne drži do progresa u umetnosti; on se hrve sa ličnom egzistencijom i nastoji da je uvede u mirne tokove; on nije slikar spokoja, već težnje ka smirenoj mudrosti. (...) Na poprištu slike odvija se grčevita borba za konačnu uspostavu reda, mira, harmonije, za prisan dodir čoveka sa svetom. U naslikanom se sluti umetnikova vera u prevlast snaga razuma nad silama razaranja i dekonstrukcije».




Čedomir Krstić rođen je u Pirotu 1923. godine. Umro je u Beogradu 1988. godine. Slikarstvo je završio na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1952. godine, u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića, a potom je proveo godinu dana u majstorskoj radionici Đorđa Andrejevića Kuna. U periodu između 1953. i 1962. godine radio je kao profesor Srednje škole za primenjenu umetnost u Nišu. Od 1961. godine, pa do smrti, predaje na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, menjajući zvanja od asistenta, preko docenta, do redovnog profesora. Održao je veliki broj samostalnih izložbi i učestvovao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Veliku retrospektivu priredio je u Umetničkom paviljonu «Cvijeta Zuzorić» u januaru 1988. godine. Živopisao je crkvu u Niškoj Banji. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, a njegova dela čuvaju se u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Galeriji savremene umetnosti u Nišu, Muzeju u Pirotu, Muzeju Grada Beograda, itd. Galerija savremene umetnosti u Pirotu nosi ime Čedomira Krstića.


Portfolio Galerija RTS


Datum objavljivanja: 04.11.2009.