Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Branislava Mihajlovića

U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda u toku je izložba slika umetnika Branislava Mihajlovića, koji živi i radi u Portugaliji. Izložba traje do 12. februara.

 


Mihajlović se predstavlja beogradskoj publici  serijom od 24 slika, rađenih u klasičnom, tradicionalnom likovnom prosedeu, iskazanih savremenom retorikom. Ova ulja na platnu i papiru  nastala su u poslednje dve godine u Portugaliji.


Mihajlović je slikar velike snage koji se u svom opusu priklanja zapisima urbanog miljea - prizorima javnih prostora: praznih holova i čekaonica železničkih stanica-aerodroma, kafana, plesnih dvorana, bolnica, sudova, zatvorske ćelije.... Poput starih majstora sogfisticirano dočarava atmosferu bezglasja, otuda na njegovim slikama nalazimo odaje ispunjene magičnom tišinom. Stolica koja čeka, baš kao sutra koje dolazi, čest je motiv koji stvaralac nosi u sebi.


Pred nama je sinteza duha filozofa i uma, beskrajne putanje traženja i čekanja.


Realno i apstraktno. Čistina koja zvuči kao simfonija, zove i očekuje susret, radost ili tugu, slatko čekanje ili ledenu slutnju...


Umetnik je prepoznatljiv u svom kazivanju na realno impresivan način, kroz simbiozu psihološko-socijalnog. Njegova slika je pročišćena i zato je duhovno, psihološki i emocionalno jaka. 


Branislav Mihajlović je rođen u Beogradu 1961. gde  je diplomirao na Fakultetu Likovnih umetnosti i magistrirao slikarstvo na istoj školi 1988. Član je ULUS-a od 1984.  Dobitnik je više priznanja i nagrada, izlagao je na preko 60 samostalnih i više od sto pedeset grupnih izložbi u Portugaliji, Holandiji, Jugoslaviji i drugim zemljama. Dela mu se nalaze u muzejima i galerijama kod nas i u inostranstvu. Od kraja osamdesetih godina živi u inostranstvu, isprva u Holandiji, a od 1992. godine živi i radi u Portugaliji.


Izložbu otvara Mirjana Savić, istoričar umetnosti.


Izložba traje do 12. februara 2009. godine.


 


 


Datum objavljivanja: 19.01.2009.