Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Bože Ilića

Izložba slika umetnika Bože Ilića postavljena je u Galeriji "Boža Ilić"u Prokuplju, povodom obeležavanja 15 godina od smrti tog istaknutog srpskog slikara. Izložba traje do 30. septembra.

 


Direktor prokupačkog muzeja Čedomir Ristić rekao je agenciji Beta da postavka sadrži 40 dela, uglavnom ulja na platnu i pastele iz svih faza slikarevog stvaralaštva: "Dela su prikupljena iz Galerije savremene umetnosti i prokupačke Galerije, ali i iz mnogih privatnih zbirki koje u posedu imaju neka od najvećih i najvrednijih slika tog umetnika", rekao je Ristić.


Boža Ilić rođen je 1919. godine u selu Žitni Potok kod Prokuplja, a poznat je kao slikar kolorita i pejzaža. Bio je član ULUS-a, od 1947. godine. Likovni kritičari su ga proglasili vodećim predstavnikom socijalističkog realizma. Njegovo delo obuhvata monumentalne figurlne kompozicije, enterijere, portrete, mrtve prirode i pejzaže. Karakteristika njegovog stvaranja su slike velikog formata kao što je delo "Sondiranje terena na Novom Beogradu" i "Vjazma" , koja je deo stalne postavke Galerije savremene umetnosti u Beogradu.


Boža Ilić umro je 15. jula 1993. godine u Leskovcu.


Izložbu, koju organizuju Galerija savremene umetnosti Srbije iz Niša i Narodni muzej Toplice iz Prokuplja, posetioci će moći da je pogledaju do 30. septembra. Ovo je jedna u nizu izložbi ove godine povodom obeležavanja 15 godina od smrti umetnika. Posle  izložbe u Beogradu i Nišu,  publika u Prokuplju će imati priliku da vidi neka od dela mnogobrojnog opusa umetnika.


 


Datum objavljivanja: 15.09.2008.