Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Bojane Nikolić

"Inspirisana prirodom kao polaznom asocijaciojom stvara koloristicki snažne pejzaže u komplementarnim odnosima i naglašene pastuoznosti. Pejzaž, čudna šuma ili olovno more na platnu dobija sasvim drugu dimenziju sa dramatičnim sukobom toplih i hladnih odnosa svetlosti i teme."

 


Bojana Nikolić rođena u Pirotu 1980. godine. Diplomirala na FLU u Beogradu na odseku slikarstva 2005. godine u klasi profesora Čedomira Vasića gde je i magistrirala. Član je ULUSa od 2006. godine. Samostalno je izlagala u Beogradu, Pirotu, Zemunu, Firenci, Novom Beogradu. Na kolektivnim izložbama izlaže od 2002. godine. Učesnik je nekoliko kolonija i radionica. Dobitnik je nagrade Fakulteta za slikarstvo "Rista i Beta Vukanović". Pored slikanja umetnica se bavi i mozaikom, skulpturom, ambijentalnom instalacijom.





Na izlozbi su zastupljeni slike i objekti.





"Inspirisana prirodom kao polaznom asocijaciojom stvara koloristički snažne pejzaže u komplementarnim odnosima i naglašene pastuoznosti. Pejzaž, čudna šuma ili olovno more na platnu dobija sasvim drugu dimenziju sa dramatičnim sukobom toplih i hladnih odnosa svetlosti i teme.Ekspresionistički široko i jednostavno bez puno naracije Nikolićeva hrabro ulazi u Sukob gradeći sebi svojstven slikarski izraz. Dakle pored slikanja stvaranje objekata je njena druga ljubav, pa tako fragmenti sa slike pretočeni u trodimenzionalne objekte upotpunjuju ovaj galerijski prostor. I u njihovom slučaju ona ostaje dosledna svom ekspresivnom izrazu i intenzivnom koloritu. Vedar duh, dečija razigranost neka prati umetnički put naše umetnice i u buduće."


Sonja Vukašinović kustos


 


Datum objavljivanja: 18.06.2008.