Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Biljane Cincarević

U sredu, 8. aprila u 21 čas u konceptualnom prostoru "Supermarket" (ugao Strahinjića Bana i Višnjićeve), otvara se samostalna izložba slika Biljane Cincarević.

 


"Snažno erotične, njene žene su u isto vreme i dokument i cinična opaska na vreme u kome žive - kombinacija erotske agresivnosti i duboke osećajnosti, predstavlja neku vrstu slikarkinog omaža savremenoj ženi, njenom socijalnom, njenom kulturnom i njenom biološkom biću. Njene junakinje su bez sumnje mlade, i stoga su seksualni objekti, čak i kada žele da budu seksualni subjekti. I zato su uglavnom same, ili okrenute jedna drugoj u istraživanju vremena koje će, kako god da se uzme, biti izgubljeno. Njene junakinje su uhvaćene uvek u trenucima dokolice, samoće, tišine - čak i onda kada je buka plaže ili diskoteke tako evidentna.


Sa druge strane tu se mogu nazreti i tragovi postmodernističke obrade Gustava Klimta, u slikanju pozadine sa ornamentima, ali i neka tanana lotrekovska crta, kao i izvestan uticaj strip kulture. Na izvestan način, svet Biljane Cincarević jeste svet dece junaka sa slika Cileta Marinkovića. To je svet, trideset godina kasnije. Svet je izgubio nevinost, svet koji je sve goliji, iako je spoljašnja oplata, postala tako radikalno precizna u svemu onome što se danas naziva "look"-om. U tretmanu teme savremenog urbanog života, kao i u koloritu, njene slike predstavljaju generacijski odgovor na slike Cileta Marinkovića. I zato su njene slike, kao i vreme u kome su nastale, čak i kada se bave nežnošću, daleko brutalnije. "


Mirjana Bobić Mojsilović


 


Datum objavljivanja: 06.04.2009.