Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Aline Gadomski Todorović

Izložba slika i crteža Aline Gadomski Todorović mogu se pogledati do 9. septembra u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija.

 


"Ući u svet slikarstva Aline Gadomski Todorović ne može se na prvi pogled. Ako površno zaključite da je to mrtva priroda, što jeste njeno polazište, ali ne i cilj, grešite ne tematski već suštinski. Alina je slikarka od formata, što znači da joj je slika alfa i omega komunikacije. Mrtva priroda (jabuke, paprika, izgužvani papir...) su opravdanje za njen koloristički izraz. Polazeći od oblika, postepeno, u toku umetničkog rada, postiže da crtež i boja nisu odvojeni, mada ona i crta i misli bojom. Kao izraziti kolorista, bojom izražava sav svoj likovni stav. "Kada je boja u svom punom bogatsvu forma je u svoj svojoj punoći" (Pol Sezan).

Kontrolišući svoj temperament, insistirajući da uvek bude uravnotežen na način da ne dozvoljava sebi da zloupotrebi slobodu, čak, iako upotrebi najintenzivnije tonove, postiže da se njenom delu mora prići sa puno pažnje. Alina je kolorista koji razmišlja, koji ima metode u radu i koji se uzdržava od pretencioznosti; osim kada se neke partije "otmu" slikarki (slika zna da bude nepredlvidljiva), što nikako nije preterano, na protiv, u tim partijama ima El Grekovske dramatike.

Bez obzira što je po temperamentu kolirista i veliki majstor valera (jabuke, paprike), Alina slika u masama, naglašava volumene, insistira na jedinstvu kompozicije. Delo joj dobija u dubini i misli, u odlučnosti, u likovnom intenzitetu.

Podjednaku pažnju kao slike zavređuju Alinini creteži. To su samostalna likovna dela, a ne predlošci za sliku, mada i kada crta misli kao slikar što njenim cetežima daje osoben kvalitet. Jednom rečju crteži i slike čine sastavnu celinu jednog opusa, naravno, različitog tonaliteta."




Beograd, avgust 2008  Gordana Vasiljević


 


Datum objavljivanja: 01.09.2008.