Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Slike Aleksandra Todorovića

U subotu 9. februara, u galeriji KLUPČE, ulica Cara Nikolaja II br. 74, samostalnu izložbu slika otvara akademski umetnik Aleksandar Todorović.


 


Aleksandar Todorović (1982) je rođen u Beogradu. Diplomirao je na FLU u Beogradu 2007. godine. Član je ULUS-a od 2011. godine. Izlagao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.



Postoje umetnici koji su svesno odabrali poziciju izvan sistema. Umetnici koji ne stvaraju uz ustupke i osrednjost ili povlađivanje bilo čijem ukusu. U nedostatku društvene kritike, slobode govora, hrabrosti da se istupi i kaže ono što je na umu svakog  čoveka koji nije pristao na vulgarnosti i primitivizam, političke pripadnosti  i poltronstvo, stvaralaštvo Aleksandra Todorovića je pravo osveženje i preporuka za razmišljanje i promišljanje svakodnevice kojoj pripadamo.



Todorović stvara kritičku, filozofsku i intelektualnu umetnost koja je sastavni deo lične i kulturne svakodnevice savremenog života u Srbiji. On poseduje hrabrost da oslika situaciju ''vanrednog stanja'' u kome se nalazi savremeni žitelj Srbije, ali i sveta. Globalizacija, populistički elementi, vulgarizacija politike, javna histerija, netolerancija, opsednutost materijalnim dobrima, ispraznost u duši i telu koji se pune sve širom ponudom instant hrane – a ostaju neispunjeni i postaju nezasiti.



Todorovićeva umetnost  je koliko lična, toliko i javna, u smislu ulaska u sfere savremenog društvenog, kulturološkog  i političkog prostora. Ipak, ne ulazi u oblast radikalnog i militantnog umetničkog izrazavanja. U pitanju je reakcija na globalno prihvaćeno i sprovođeno stanje Života, koje briše identitet, mišljenje, stav, dostojanstvo, kvalitete i vrednosti duhovnosti, morala, intelekta, duše.



Njegovi ikonostasi zahtevaju vreme i paznju posmatrača. Svaki ikonostas je zasebna i zaokružena celina, promišljena i minuciozno islikana.



U pitanju je univerzalna, autonomna, slojevita i kritička umetnost, koja će vas nagnati na razmišljanje, pobuditi pomešana osećanja i sećanja. Todorović je jedan od retkih umetnika intelektualaca,  koji će svojim delima reći i ono što ne želite da znate.


 



Datum objavljivanja: 08.02.2013.